Pot și eu să muncesc!

Pot și eu să muncesc!

Incluziune în câmpul muncii

Locuința Protejată Orhei

În Locuința protejată din Orhei locuiesc 4 tineri care au fost dezinstituționalizați dintr-o casă internat în 2010. De atunci locuiesc în comunitate iar oamenii din Orhei îi știu și îi cheamă în ajutor de câte ori au nevoie. Vadim și Vitalie lucrează „cu ziua” la oameni. Sunt foarte solicitați. În fiecare zi pot să fie solicitați de câte 2 – 3 ori. Ion și Costea au grijă de gospodărie – ajută la bucătărie, fac curățenie.

Băieții au o mică fermă de iepuri. Locuiesc aproape de pădure și au nutrețuri calitative întotdeauna. Și-au făcut și o seră, unde cresc roșii, ardei, castraveți. Știu să facă mâncare și să pregătească și mese festive atunci când au oaspeți.

Locuința protejată Lăpușna

Cu doi ani în urmă, Ion și Mihai au fost dezinstituționalizați dintr-o casă internat. Acum sunt la casa lor și au grijă de o gospodărie mare. Au învățat multe lucruri – să aibă grijă de animale, de grădină și de casă. Deja au păsări, iepuri și o mică fermă de prepelițe. În grădină muncesc singuri, au acolo și porumb, și fasole, roșii, castraveți – toate produsele de care au nevoie.

Tinerii sunt foarte mândri de munca lor. Atunci când te duci în ospeție, prima încăpere pe care ți-o arată e beciul, care este plin cu conserve, borcane de compot, dulceață, murături și alte produse necesare pentru iarnă.

Locuința Protejată Oxentea

În Locuința protejată din Oxentea trăiesc doi tineri – Arcadie și Ion. Foarte muncitori, și-au înjghebat o gospodărie de toată frumusețea. Au și capre, și beci, și seră, și grădină, și casă, până și flori în fața casei și-au sădit. Lumea din sat îi știe de oameni muncitori și de treabă. Îi mai cheamă la ajutat sau la muncă – „cu ziua”.

„Sera noastră e cea mai frumoasă seră din sat”, spune Arcadie. Și are dreptate, o recunosc și consătenii. Și ei s-au implicat în construcția serei. Acolo cresc legume – roșii, castraveți, ardei. Beciul l-au săpat cu mâ-na lor, ca să pună conserve, compot, dulceață – ca să aibă iarna ce mânca. „Așa-i la țară”, concluzionează Ion, filozofic. Tot el declară: „Munca creează omul!” și ne spune că face tot ceea ce trebuie să facă în gospodărie, că altfel n-o să aibă ce mânca la iarnă.

Acum Arcadie lucrează văcar, iar Ion are grijă de gospodărie.

Vă prezentăm o bucățică din gospodăria lor.