Sunt ca și tine!

Vecinii

Casa comunitară Fălești

În Casa comunitară din Fălești locuiesc șase tineri cu dizabilități. În decembrie 2013 ei au fost dezinstituționalizați dintr-o casă internat. De atunci s-au schimbat foarte mult și au învățat să trăiască în comunitate, să se înțeleagă cu vecinii și să comunice cu semenii lor. Fiecare dintre ei are rolul lui în casă și știe ce și când trebuie să facă.

Se plictisesc destul de repede, din spusele lui Oleg, managerul serviciului. „Trebuie permanent să le găsesc de făcut ceva nou, interesant. Iată acum terminăm de făcut saraiul. Am construit mai demult împreună un depozit lângă casă. Tot ce e nou lor le e interesant.” Oleg se străduiește să le găsească la fiecare câte ceva interesant de făcut.

Sașa lucrează în gospodărie – face toate celea. Dar cel mai mult îi place să îngrijească de găini și să ajute la bucătărie. Lui Ion îi place tare mult să muncească și se implică la toate lucrurile. Energic din fire, nu stă locului o clipă; de când a venit el în casă, ceilalți tineri sunt mai ordonați decât înainte. Lui Artur îi plac lucrurile meticuloase, care necesită atenție la fiecare detaliu, dar și lucrurile noi, altfel – își pierde interesul. Serioja se descurcă bine la curățenia în camera lui, dar îi place să facă lucrul împreună cu cineva. Valeriu lucrează cu plăcere dacă lucrul implică și folosirea apei; poate să spele ore în șir. Lui Tolea îi place să strângă toate hârtiile de pe jos de prin ogradă și din drum.