Vizită de studiu la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, România

eu-logo-ro
moldova-logo-ro

Vizită de studiu la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, România

DSC_0583 (2)Keystone Moldova, împreună cu șapte reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Republica Moldova (ANOFM), a realizat o vizită de studiu la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași (AJOFM).

ANOFM din R. Moldova a urmărit dintotdeauna practicile și a conlucrat cu instituția similară din România, preluând din experiențele bune care să asigure prestarea de servicii de impact pe piața muncii” (reprezentant ANOFM, R. Moldova).

DSC_0589Vizita a avut loc la Centrul de Formare Profesională Iași, al AJOFM. Agenția și-a  prezentat rolul în sprijinirea persoanelor cu dizabilități, experiența agenției în ghidarea în carieră și formarea profesională a persoanelor cu dizabilități. 

În urma vizitei de studiu am avut posibilitatea de a vedea activitatea AJOFM din interior, și deja avem câteva idei de îmbunătățire a legislației în R. Moldova și a măsurilor implementate de Serviciul public de ocupare din R. Moldova” (reprezentant ANOFM, R. Moldova).

Specialiștii din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă de pe ambele Maluri ale Prutului au avut ocazia să facă un schimb de experiență util pentru toți participanții.

DSC_0618AJOFM a prezentat modelele de bune practici din România realizate în contextul „Strategiei Europa 2020” (strategie europeană pentru persoanele cu dizabilități care urmărește îmbunătățirea incluziunii lor sociale, a bunăstării lor și a exercitării depline a drepturilor lor), motivația angajatorilor și a persoanelor cu dizabilități etc.

La rândul lor, reprezentanții ANOFM au relatat despre practicile care există în Republica Moldova și despre Standardele minime de calitate pentru prestarea serviciilor de ghidare în carieră de către ANOFM (aprobate recent și dezvoltate cu suportul Keystone Moldova). România nu are asemenea Standarde, astfel acestea reprezentând un model de bune practici pentru AJOFM Iași.

Vom încerca să susținem dezvoltarea continuă la nivel local a parteneriatelor și dialogului inclusiv cu prestatorii de servicii existenți pentru a soluționa problemele și a sprijini în comun persoanele care se confruntă cu mai multe bariere sociale, dar se adresează doar structurilor teritoriale ale ANOFM. Totodată, vom continua colaborarea cu ONG-urile de profil în cadrul unor proiecte comune care vizează acțiuni concrete cu scopul de îmbunătățire a intervențiilor pe piața muncii”, au concluzionat reprezentanții ANOFM din R. Moldova.

Vizita de sudiu a avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România,  finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să accesați http://www.keystonemoldova.md/ro/projects/cross-border-parternship-inclusive-career-guidance.php

keystone-logo
adv-logo