Șase servicii sociale au primit mașini cumpărate din resursele Uniunii Europene

Finantat de Unlunea Europeana
FSM.logo

Șase servicii sociale au primit mașini cumpărate din resursele Uniunii Europene

Chișinău, 18 iulie 2022 

Șase organizații care prestează servicii sociale au primit unități de transport noi, grație sprijinului Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova. Serviciile de Echipă Mobilă din Chișinău, Bălți, Strășeni și Serviciul de intervenție timpurie din Criuleni, Serviciul Spălătorie Socială din Glodeni și Centrul social din satul Selemet, raionul Cimișlia, vor aduce serviciile mai aproape de beneficiari. Serviciile sociale au fost dezvoltate de către organizațiile societății civile în parteneriat cu autoritățile publice, cu suportul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis. După finalizarea proiectului, serviciile sociale vor fi preluate și gestionate de autorități. 

Șase servicii sociale au primit mașini cumpărate din resursele Uniunii Europene Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat rolul și contribuția remarcabilă a organizațiilor societății civile la dezvoltarea comunităților incluzive. „Mijloacele de transport pe care le transmitem astăzi organizațiilor de nivel local vor face munca prestatorilor de servicii sociale mai ușoară și vor contribui la creșterea numărului de beneficiari ai serviciilor. Vom continua să susținem societatea civilă în aceste eforturi, întrucât ne dorim să avem comunități sănătoase și incluzive, în care toate grupurile sociale să se bucure de aceleași drepturi și oportunități”, a spus Jānis Mažeiks. 

Directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, a menționat importanța conlucrării organizațiilor societății civile cu autoritățile publice locale și cu donatorii. „Fundația Soros Moldova împreună cu Uniunea Europeană și partenerii de proiect Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civils, susține cele aproape 40 de organizații, care dezvoltă servicii sociale – atât prin asistență tehnică și mentorat pentru dezvoltarea serviciilor, cât și prin asistență materială pentru ca aceste servicii să ajungă la cât mai mulți oameni”, a declarat directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac.  

Șase servicii sociale au primit mașini cumpărate din resursele Uniunii Europene Secretarul de stat al Ministerului muncii și protecției sociale, Vasile Cușca, a menționat importanța satisfacerii necesităților sociale ale tuturor cetățenilor care sunt în situații de dificultate sau se confruntă cu marginalizarea și excluziunea socială. „Ne-am propus să diversificăm serviciile sociale și să implicăm societatea civilă și donatorii, pentru ca serviciile sociale să ajungă la fiecare, inclusiv în cele mai îndepărtate localități”, a declarat secretarul de stat, Vasile Cușca.  

Mașinile vor asigura activitatea Serviciului Echipă mobilă în municipiile Chișinău și Bălți, Strășeni și Criuleni. Serviciul Echipa mobilă va oferi servicii specializate calificate copiilor și adulților cu dizabilități, iar Serviciul de intervenție timpurie din Criuleni –  asistență la domiciliu pentru copiii care au grad sporit de vulnerabilitate și care au acces limitat la transportul public. 

Șase servicii sociale au primit mașini cumpărate din resursele Uniunii Europene„Acest automobil va oferi serviciului pe care îl dezvoltăm posibilitate să ajungă rapid și să ofere servicii specializate calitative pentru aproximativ 50 de copii cu dizabilități severe din municipiul Chișinău, unde există o mare necesitate pentru un asemenea serviciu. Echipa mobilă va include un psiholog, un kinetoterapeut, un logoped și un asistent social care vor oferi suport familiei în depășirea dificultăților, la dezvoltarea deprinderilor de autonomie personală a copilului și la dezvoltarea abilităților în funcție de potențialul copilului”, a declarat Galina Climov, directoare executivă a Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova. 

La Glodeni, mașina va fi transmisă serviciului mobil Spălătorie Socială”, pe care Asociația Clinica Juridică din Bălți îl dezvoltă în parteneriat cu Consiliul Raional Glodeni. „Serviciul social va deveni funcțional la 1 decembrie 2022 și va colecta hainele beneficiarilor din toate cele 35 de localități ale raionului. Beneficiari vor fi persoane vârstnice, solitare, din localitățile rurale în care fie nu există infrastructură pentru apă și canalizare, fie locuințele nu au acces la astfel de utilități. Serviciul social mobil va face mai ușoară viața oamenilor în vârstă, aflați la limita resurselor de existență și la limita puterilor. Unitatea de transport achiziționată va facilita munca asistenților și lucrătorilor sociali”, a explicat Olesea Tabarcea, directoare executivă a Asociației Clinica Juridică din Bălți. 

Proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” se desfășoară pe parcursul a 42 de luni, are un buget total de 3.375.000 de euro și este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Asociația Institutum Virtutes Civilis. 

Persoana de contact: Dmitri Gudumac, Manager comunicare, Fundația Soros Moldova, Email: [email protected], tel: 079753891 

Institutum Virtutes Civilis
KHS_Logo021_Moldova_Vertical_Blue