Caravana ”Tranziția de la școală – la muncă, diseminarea bunelor practici de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi” s-a desfășurat în regiunea Centru a Republicii Moldova. 81 de persoane au participat în cadrul evenimentului: reprezentanți ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, ai Serviciilor de Asistență Psihopedagogică, ai Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, ai OSC-urilor, părinți, persoane cu dizabilități, angajatori etc.
Participanții și-au împărtășit bunele practici și lecțiile învățate în domeniul incluziunii în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități; în pregătirea copiilor cu dizabilități pentru viața profesională; în încadrarea persoanelor cu dizabilități în învățământul profesional tehnic.
„Copilul meu este în clasa a VII-a. În școala copilului meu nu se desfășoară activități de ghidare în carieră. Suntem conștienți că peste doi ani o să trebuiască să decidem ce facem mai departe. Ce pot face eu ca părinte? Care sunt pașii pe care să-i urmăm ca, ulterior, copilul meu să se angajeze sau să își continue studiile?” a întrebat un părinte al unui copil cu necesități speciale. În cadrul evenimentului, părinții și persoanele cu dizabilități au aflat exemple concrete de incluziune în câmpul muncii, au aflat despre serviciile de consiliere și ghidare în carieră, serviciile de suport în angajare, servicii sociale comunitare utile pentru persoanele cu dizabilități.
Tinerii cu dizabilități au vorbit despre rolul lor în creșterea oportunităților de incluziune în câmpul muncii: „Succesul stă în a învăța să cerem ajutorul. De asemenea, trebuie să avem un scop, pentru că soluții se găsesc. Pentru a realiza incluziunea persoanelor cu dizabilităţi nu e de ajuns să spunem: „Eu vreau!” sau „Voi trebuie!”. Persoanele cu dizabilități ar trebui să înceteze să se victimizeze. Angajatorilor nu ar trebui să le mai fie frică să angajeze persoane cu dizabilități. Iar societatea trebuie să învețe că persoanele cu dizabilități există”.
La finalul evenimentului, părinții au declarat că au înțeles care sunt posibilitățile pe care le au copiii lor în angajare sau continuarea studiilor: „Cu siguranță vom pune în practică ceea ce am învățat astăzi!”.
Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă”, implementat de A.O. Keystone Moldova (Republica Moldova) și ADV România, finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să accesați http://www.keystonemoldova.md/ro/projects/cross-border-parternship-inclusive-career-guidance.php