Keystone Moldova a început procesul de monitorizare a fondurilor repatriate

Keystone Moldova a început procesul de monitorizare a fondurilor repatriate

1_Visit_Stefan VodaKeystone Moldova a demarat procesul de monitorizare a gestionării fondurilor ilicite  confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, prin ordinul instanțelor din Regatul Unit. Potrivit Memorandumului de Înțelegere semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit, suma confiscată în valoare de 458.068 lire sterline urmează să fie utilizată pentru angajarea a 543 de asistenți personali pentru persoane cu dizabilități severe.

Monitorizarea va fi desfășurată  în perioada:  noiembrie 2021 – aprilie 2022 și va acoperi următoarele aspecte: utilizarea direcționată a fondurilor, transparența în atribuirea unităților de asistență personală, furnizarea serviciilor de „Asistență personală” în conformitate cu standardele minime de calitate , sustenabilitatea serviciilor nou create.

3_Visit CantemirÎn perioada 1-15 noiembrie 2021, consultantul Keystone Moldova a efectuat vizite de monitorizare în zece unități administrativ-teritoriale (Anenii Noi, Cantemir, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești, Ialoveni, Taraclia, Cahul, Basarabeasca) și s-a întâlnit cu șefii structurilor teritoriale de asistență socială, contabilii și șefii  serviciilor „Asistență personală”. În cadrul acestei prime vizite, consultantul a monitorizat procesul de distribuire a fondurilor și de repartizare a asistenților personali. În urma vizitelor de monitorizare, s-a constatat că Agentia Nationala de Asistență Socială a transferat resursele financiare pentru dezvoltarea serviciilor de „Asistență personală” către toate raioanele. În majoritatea structurilor teritoriale de asistență socială  la această etapă se realizează  evaluarea complexă a necesităților persoanelor cu dizabilități, care urmează să fie admise în serviciu, de asemenea este în proces de pregătire procedura de aprobare a unităților de asistent personal și a resurselor financiare alocate.

2_Visit Anenii NoiAceastă activitate este realizată cu suportul Proiectului „Organizațiile societății civile  acționează pentru servicii sociale mai bune” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu AO Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.