Forumul regional: „Extinderea Uniunii Europene – Promovarea serviciilor sociale bazate pe drepturile omului pentru persoanele cu dizabilități”

Comunicat de presă
Forumul regional: „Extinderea Uniunii Europene – Promovarea serviciilor sociale bazate pe drepturile omului pentru persoanele cu dizabilități”

Chișinău, 26 noiembrie 2024

Keystone Moldova, în parteneriat cu Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD), a organizat un forum regional dedicat oportunităților  și impactului extinderii Uniunii Europene asupra dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și dezvoltării serviciilor sociale bazate pe drepturile omului în țările candidate.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, membri ai Asociației Europene a Furnizorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități (EASPD), reprezentanți ai autorităților publice centrale, persoane cu dizabilități/supraviețuitori ai instituționalizării și lideri ai organizațiilor societății civile.

În contextul extinderii Uniunii Europene și a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, au apărut noi oportunități de colaborare dintre autorități și ONG-uri. Societatea civilă trebuie să fie partener al Guvernului pentru alinierea politicilor, atragerea fondurilor și assitență tehnică, deoarece UE oferă un cadru solid pentru reforme semnificative și durabile.

În cadrul evenimentului, Ludmila Malcoci, directoarea executivă a Keystone Moldova, a evidențiat progresele realizate în domeniul incluziunii sociale și a vorbit despre barierele și oportunitățile pentru dezinstituționalizare și trai în comunitate a persoanelor cu dizabilități.

„Prin acest eveniment noi ne propunem: să explorăm cum putem dezvolta servicii de sprijin comunitare centrate pe persoană, să identificăm care sunt provocările unice cu care se confruntă Moldova în tranziția de la îngrijirea instituțională la serviciile comunitare și să analizăm strategiile de colaborare în procesul negocierilor de aderare care ne-ar putea ajuta să asigurăm reforme sociale durabile.”

David Buerstedde, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat angajamentul UE față de incluziunea socială:

„Extinderea este o oportunitate de schimbare pozitivă în întreaga societate. În ceea ce privește UE, aceasta înseamnă colaborarea strânsă cu autoritățile moldovene și cu societatea civilă în sprijinul unei abordări bazate pe drepturi, care acordă prioritate dezinstituționalizării și incluziunii ca aspecte majore ale drepturilor omului. Realizarea de progrese suplimentare cu privire la aceste aspecte este o condiție pentru aderare, așa că haideți să lucrăm împreună în acest sens, cu încredere și determinare.”

Diana Zgherea, supraviețuitoare a instituționalizării, a împărtășit experiența sa personală:

„În instituție mi-au limitat alegerile, și mi-au furat copilăria. În internat îmi era frică să spun ce gândesc, legea nu mă apăra și nimeni nu mă lua în seamă. De când trăiesc în comunitate sunt stăpână pe viața mea, am toate drepturile, sunt văzută cu respect și demnitate. De când trăiesc în comunitate, eu nu mă mai gândesc numai la mine, mă gândesc și la alte 2000 de persoane care au rămas în internate. Eu vreau să le schimb viața lor!”

Agapi Papadaki, membru al Consiliului EASPD, a evidențiat importanța colaborării regionale:

„Schimbul de experiență și bune practici între țările candidate și cele membre ale UE este esențial pentru a construi sisteme de sprijin durabile. Parcursul Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană este marcat de progrese semnificative în respectarea drepturilor omului și în procesul de dezinstituționalizare. După obținerea statutului de țară candidată în 2022, Moldova lucrează intens pentru a atinge obiectivul de aderare până în 2030, aliniindu-și legislația națională la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Este esențial să asigurăm că oamenii beneficiază de condiții care le permit să prospere în afara instituțiilor, reflectând astfel valorile europene de incluziune și demnitate umană.”

Aderarea la UE oferă Moldovei o oportunitate unică de a-și avansa eforturile de dezinstituționalizare  și de a crea un sistem de îngrijire care respectă demnitatea, autonomia și drepturile celor mai vulnerabili. Această aliniere va spori coeziunea socială, va promova egalitatea și va demonstra angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene.

Persoană de contact:

Canțer Loredana
Specialist comunicare, Keystone Moldova
Email: [email protected]
Telefon: 062196172