Cu suportul Uniunii Europene, 2200 persoane cu dizabilități și angajați din 6 instituții rezidențiale sunt mai protejați de pandemia COVID-19

eu-logo-ro
KHS_Logo021_Moldova_Horizonal_Blue

Cu suportul Uniunii Europene, 2200 persoane cu dizabilități și angajați din 6 instituții rezidențiale sunt mai protejați de pandemia COVID-19

31 martie, 2021. Keystone Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene, a implementat timp de șapte luni un proiect care a contribuit la asigurarea unui mediu  mai  protejat de COVID-19 pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și angajații din instituții rezidențiale. Costul total al proiectului a fost 60,000 EUR.

Proiect UE- echipamente (5)

„Proiectul a fost dezvoltat în baza necesităților și a avut o abordare comprehensivă, inclusiv: dezvoltarea unei politici interne de protecție pentru situațiile de urgență, cum ar fi COVID-19; capacitarea persoanelor cu dizabilități și a angajaților privind măsurile de protecție împotriva COVID-19; asigurarea cu echipament de protecție atât a rezidenților, cât și a angajaților instituțiilor”,  – a menționat Ludmila Malcoci, Director Executiv Keystone Moldova. „Prin dezvoltarea politicilor, capacitare locală, și sporirea  gradului de conștientizare, Keystone Moldova a asigurat durabilitatea acestor acțiuni”.

Datorită răspunsului rapid și suportului Uniunii Europene, 1700 persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale și 500 de angajați au primit și beneficiază de diverse echipamente de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi: măști (33 000 unități), mănuși (33 000 unități), ochelari protectori (1400 unități), viziere (2000 unități), dezinfectant (250 sticle a câte 5 l.), halate de unică folosință (6000 unități) și încălțăminte de protecție (3000 unități). Adițional echipamentului inclus în propunerea de proiect, 2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, au primit măști cu vizor pentru a le asigura protecția, dar și comunicarea fără bariere.

„Echipamentul de protecție donat ne-a ajutat să prevenim și să controlăm răspândirea virusului în instituție. Cu puțin timp în urmă o persoană cu dizabilități s-a infectat cu acest virus; noi am luat toate măsurile de prevenire și am reușit să protejăm celelalte persoane din instituție” (angajat al unei instituții rezidențiale).

Proiect UE- echipamente (6)

17 angajați ai instituțiilor rezidențiale au fost capacitați în calitate de facilitatori în politicile de protecție împotriva COVID-19. Ei au livrat sesiuni de training  pentru alți 453 de angajați, sub mentoratul Keystone, asigurând astfel implementarea politicii interne de prevenire și control, care a fost dezvoltată în toate cele șase instituții rezidențiale. Ulterior, angajații au livrat informația către toți rezidenții instituțiilor. 62 angajați și-au sporit cunoștințele privind prevenirea sindromului de ardere profesională și  managementul stresului,  fapt ce i-a ajutat să gestioneze  mai eficient comportamentele persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în perioadele de criză.

Persoanele cu dizabilități sunt printre persoanele cele mai afectate de pandemia COVID-19. De asta Uniunea Europeană a decis să susțină campanii de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare și să ofere echipament de protecție individuală pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și angajații din 6 instituții rezidențiale din Republica Moldova. Acest proiect confirmă încă o dată că incluziunea socială, siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a spus Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pentru a spori accesul la informație al persoanelor cu dizabilități și angajaților, 6 monitoare și computere au fost instalate în cele 6 instituții rezidențiale. Broșuri și spot-uri video despre prevenirea infecției cu COVID-19 au fost traduse în limbaj ușor-de-înțeles și sunt derulate zilnic în instituții. „În filmulețe ne spun că trebuie să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanța, să purtăm măști… Noi încercăm să facem asta” (persoană dizabilități din instituție). De asemenea, echipamentul video a fost utilizat în cadrul atelierelor organizate la distanță pentru angajați și rezidenți.

40 de Auto-reprezentanți din instituțiile rezidențiale au fost capacitați pentru a oferi suport semenilor lor în accesarea Serviciului de asistență telefonică pentru persoanele cu dizabilități, pentru a-și soluționa problemele. În acest context, le-au fost oferite 40 de telefoane mobile, ca suport tehnic. „Știm că trebuie să telefonăm la Linia fierbinte atunci când ne sunt încălcate drepturile. Consultanții ne vor ajuta să ne rezolvăm problemele.”

Proiectului ”Siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din 6 instituții  rezidențiale în perioada pandemiei cu COVID-19”,  a fost implementat de Keystone Moldova și finanțat de Uniunea Europeana din Mecanismul de răspuns rapid al UE la necesitățile stringente ale societății civile din țările Parteneriatului Estic.