,,Coșul alimentelor salvate’’ – campanie de informare lansată cu suportul Uniunii Europene

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii Europene

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii Europene,,Coșul alimentelor salvate’’ este numele campaniei de comunicare care a fost lansată astăzi cu suportul Uniunii Europene. Campania își propune să informeze publicul larg despre mecanismul de recuperare a alimentelor bune pentru consum ce riscă să fie aruncate și donarea acestora cantinelor sociale. Dacă sunt colectate și redistribuite la timp, tone de produse alimentare, care riscă să fie transformate în gunoi, pot să vină în ajutorul persoanelor afectate de insecuritate alimentară. Astfel, prin eforturi comune, surplusul de produse alimentare acumulat de rețelele de magazine sau de către producătorii agricoli poate fi donat prin intermediul Băncii de Alimente din Republica Moldova către cantinele sociale și alte servicii sociale.

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii EuropeneCu acest prilej, a fost organizat un atelier de gătit cu participarea copiilor în satul Ghetlova, raionul Orhei în cadrul Centrului Comunitar de Asistență Socială dezvoltat de către A.O. ,,CONCORDIA. Proiecte sociale’’. În cadrul atelierului, 25 de copii din comunitate au fost îndrumați cum să folosească eficient alimentele și să aleagă pe care să le consume mai repede,  pentru a fi prevenită risipa. Cu ajutorul unui bucătar profesionist, copiii împreună cu dna Victoria Neaga, manageră de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanții Băncii de Alimente și echipa de proiect au gătit rețete care oferă idei pentru utilizarea produselor alimentare ce riscă a fi irosite.

,,Este o experiență inedită de a învăța împreună cu cei mici noi deprinderi cu privire la consumul responsabil de alimente care ne privește pe fiecare în parte, oportunitate pe care am avut parte în cadrul activității de astăzi. Totodată, Uniunea Europeană sprijină în mod consecvent inițiativele care contribuie la dezvoltarea unor comunități incluzive prin dezvoltarea de servicii sociale menite să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor aflate în dificultate’’, a declarat Victoria Neaga în cadrul evenimentului

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii EuropeneProdusele folosite de copii în cadrul atelierului au fost oferite de către Banca de Alimente din Republica Moldova, care este prima organizație de acest tip din țară ce colectează surplusul de alimente bune pentru consum de la rețelele de magazine și producători agricoli ce riscă să fie aruncate. Produsele colectate de Bancă sunt distribuite ulterior către cantinele sociale și alte servicii sociale pentru suportul grupurilor vulnerabile. În cadrul proiectului circa 5.000 de persoane din grupurile vulnerabile vor beneficia de suport alimentar prin intermediul Băncii de Alimente.

,,Printr-un efort minim de a dona și redistribui la timp surplusul de produse alimentare poate fi oferită o mână de ajutor celor care nu își pot asigura necesarul de hrană. În Republica Moldova, unde circa 4% din populație suferă de insecuritate alimentară severă, risipa de alimente este un fenomen prezent despre care se discută prea puțin ’’, a menționat dna Ana Prasolov, director de proiect I.P. Keystone Moldova.

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii EuropeneÎn cadrul campaniei vor fi realizate o serie de activități dedicate agenților economici din lanțul agro-alimentar în care vor fi implicate și organizații ale societății civile în calitate de potențiali beneficiari ai produselor donate. După cum a specificat dna Viorica Matas, director executiv al A.O. ,,CONCORDIA. Proiecte sociale’’, organizație care a dezvoltat cel mai mare număr de servicii de cantină socială din țară: „Serviciile de cantină socială administrate de CONCORDIA s-au impus în comunitate prin contribuția însemnată în asigurarea securității alimentare la nivel local. Prin campania de informare lansată vom contribui activ atât la promovarea importanței și rolului serviciilor de cantină socială cât și la diminuarea risipei alimentare prin activități educative destinate copiilor pentru asigurarea unei societăți mai juste și coezive”.

,,Coșul alimentelor salvate’’ - campanie de informare lansată cu suportul Uniunii EuropeneCampania este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia’’.

Perioada de implementare a proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” este 01.01.2022 – 31.12.2024, valoarea totală fiind de circa 1,3 mil. Euro.