Comunicat de presă

finantat de uniunea europeana

Comunicat de presă

Uniunea Europeană oferă granturi pentru a susține parteneriatul dintre organizațiile societății civile și autoritățile publice locale pentru dezvoltarea serviciilor de spălătorii sociale

Coperta_proiect_1AProiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Dorcas Moldova și Neoumanist, a fost lansat vineri, 26 mai 2023, în cadrul unui eveniment  public. Proiectul va fi implementat în perioada anilor 2023-2025.

Cu un buget de circa 1 mln euro, acesta urmărește crearea și dezvoltarea de către organizațiile societății civile, în parteneriat cu autoritățile publice locale,  a cel puțin 15 spălătorii sociale pentru grupurile vulnerabile din Republica Moldova. În rezultatul implementării proiectului, peste 1500 de persoane care fac parte din grupuri sociale vulnerabile (persoane cu venituri mici, şomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor  putea beneficia gratuit de serviciile noilor spălătorii sociale (spălare, igienizare personală și socializare).

Lansare proiect spalatorii sociale_4În deschiderea evenimentului, Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „Uniunea Europeană continuă să promoveze incluziunea socială a grupurilor vulnerabile. Astăzi, ne bucurăm să lansăm acest proiect indispensabil pentru multe din comunitățile Republicii Moldova. Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de colaborare eficientă între autoritățile publice locale și centrale și organizațiile societății civile, care își unesc eforturile pentru a face față provocărilor sociale și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. Împreună, ne angajăm să promovăm drepturile omului, să asigurăm egalitatea de șanse și să construim o societate solidară și incluzivă”.

De asemenea, cu un cuvânt de salut a venit dna Ludmila Malcoci, director executiv al Keystone Moldova, care a reamintit despre necesitatea consolidării parteneriatului dintre autorități și societatea civilă în dezvoltarea serviciilor sociale din țara noastră.

Lansare proiect UE_spalatorii sociale_3„S-ar părea că în secolul XXI pentru majoritatea oamenilor de la noi din țară, o mașină de spălat haine, un duș cu apă caldă sunt lucruri de la sine înțelese, prezente in orice locuință. Dar, nu este chiar așa. Avem, la nivel de țară, extrem de multe persoane și familii vulnerabile pentru care accesul la astfel de servicii reprezintă o adevărată provocare. Recunoscând această problemă, UE, în parteneriat cu autoritățile publice locale și organizațiile societății civile, s-au reunit într-un efort comun pentru a răspunde acestor nevoi fundamentale și a avea un impact pozitiv asupra vieții celor care se confruntă cu astfel de provocări socio-economice.”, a declarat dna Malcoci.

În luarea sa de cuvânt, Alexandru Iacub, secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale din RM a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova în parcursul său european, încurajând organizațiile societății civile să aplice la programul de granturi al proiectului.

Lansare_proiect_spalatorii sociale_6Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” include o componentă substanțială de granturi. Astfel, cel puțin 15 organizații ale societății civile vor avea oportunitatea să beneficieze de un program de mentorat și să obțină fonduri necesare pentru a dezvolta, în comun cu autoritățile publice locale, servicii durabile de  spălătorie socială, igienizare personală și activități de socializare.

Mai multe detalii despre proiect și despre componenta acestuia de granturi pot fi accesate pe paginile organizațiilor implementatoare (Keystone, Dorcas și Neoumanist), dar și pe civic.md: www.keystone.md, www.dorcas.md, www.neoumanist.md

dorcas
keystone moldova
neoumanist ae