Caravana de la școală la muncă

eu-logo-ro
moldova-logo-ro

Caravana de la școală la muncă

Omul care face grădinărit58 de persoane au participat la Caravana „Tranziția de la școală – la muncă, diseminarea bunelor practici de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilități”, organizată în regiunea de Nord a Republicii Moldova. Printre participanți se numără: angajatori, persoane cu dizabilități, centre de orientare în carieră, agenții de ocupare a forței de muncă, factori de decizie locali, OSC-uri.

Intenția evenimentului este de a consolida efortul mecanismului intersectorial în domeniul incluziunii în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, de a reflecta bunele practici și provocările din domeniu.

O bună parte din invitații la eveniment au participat la instruirile privind ghidarea în carieră a persoanelor cu dizabilități și intermedierea muncii, organizate de Keystone Moldova în toamna anului 2021. Iar unii dintre ei au reușit deja să aplice în practică ceea ce au învățat la instruiri.

Caravana de la școală la muncăParticipanții au discutat despre progresele și provocările traseului incluziunii școlare pentru pregătirea copiilor cu dizabilități pentru viața profesională. „Pentru un copil cu dizabilități, și pentru familia acestuia, este foarte important să existe o cooperare între serviciile sociale – serviciile medicale – serviciile educaționale. Aceste servicii de obicei sunt acordate separat” – a remarcat un părinte al unui copil cu dizabilități, care și-a împărtășit experiența privind rolul părinților și a tinerilor cu dizabilități în creșterea oportunităților de incluziune în câmpul muncii. Totodată, s-a vorbit despre: practicile cu privire la încadrarea studenților cu cerințe educaționale speciale în învățământul profesional tehnic; practicile de succes de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități; provocări și recomandări privind incluziunea în câmpul muncii. 

Caravana de la școală la muncă s-a desfășurat și pe malul drept al Prutului, unde ADV România a organizat trei asemenea evenimente săptămânile trecute. Caravana va fi organizată și în regiunile Centru și Sud ale Republicii Moldova.

Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă”, implementat de A.O. Keystone Moldova (Republica Moldova) și ADV România, finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Activitățile au avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România,  finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să accesați http://www.keystonemoldova.md/ro/projects/cross-border-parternship-inclusive-career-guidance.php

KHS_Logo021_Moldova_Vertical_Blue
adv-logo