Tamara Andrieș, membru al grupului de auto-reprezentanți din Fălești, decernată cu Premiul „Cel mai bun film auto-biografic”

În cadrul Galei ONU 2016, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a premiat tânăra Auto-reprezentantă Tamara Andrieș pentru cel mai bun film autobiografic produs de o persoană cu dizabilități.

În perioada 2 – 8 decembrie, Tamara Andrieș și Marin Andronachi, membri ai grupului de auto-reprezentanți din Fălești, au participat la Școala de Film Mobil pentru persoane cu dizabilități. Școala de Film Mobil a fost desfășurată în cadrul Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului, ediția a V-a, organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM).

Timp de o săptămână, nouă persoane cu necesități speciale au învățat să filmeze și să editeze un video cu telefonul mobil la tematica drepturilor omului. De asemenea, fiecare participant și-a realizat scenariul propriului film.

La finalul programului, a avut loc premierea celui mai bun film auto-biografic produs de o persoană cu dizabilități. Premiul i-a fost oferit Tamarei Andrieș, o tânără auto-reprezentantă din Fălești, pentru filmul ”Cu respect, nu din milă”. Tamara a primit distincția în cadrul Galei ONU privind Drepturile Omului 2016, desfășurată la Chișinău pe data de 8 decembrie.

„Vreau ca societatea să înțeleagă că persoanele cu dizabilități trebuie să fie tratate egal și nu cu milă sau cu prejudecăți. Sperăm ca împreună să schimbăm atitudinea societății și să avem drepturi egale!” – a menționat Tamara.
Echipa Keystone Moldova se mândrește de succesele Tamarei și îi dorește realizări frumoase în continuare!

***
Grupul de auto-reprezentanți din Fălești activează din toamna anului 2014 și are 12 membri. Grupul este format din persoane cu dizabilități, care învață să vorbească din numele lor, să facă propriile alegeri, să stabilească parteneriate cu actorii comunitari, să identifice și să se implice în soluționarea problemelor comunitare, să promoveze și revendice drepturile persoanelor cu dizabilități, să sensibilizeze opinia publică cu privire la persoanele cu dizabilități ca cetățeni cu drepturi egale.

Activitatea grupului de auto-reprezentanți este susținută financiar de IM Swedish Development Partner prin intermediul proiectului „Implicare prin acțiuni de advocacy și auto-reprezentare”, implementat de către A.O. Keystone Moldova.