Serviciul social Casă comunitară a fost lansat în raionul Cantemir

SONY DSC

Astăzi, 3 decembrie, în raionul Cantemir a fost lansat un nou Serviciu social pentru persoanele cu dizabilități – Casă comunitară. Serviciul a fost creat de către Consiliul raional Cantemir în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova. Inițiativa de a crea acest serviciu îi aparține Consiliului raional Cantemir, care a solicitat suportul Keystone Moldova în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități.

SONY DSC

Casa comunitară este amplasată în satul Baimaclia și este primul serviciu de tip mixt din Republica Moldova. În Casă locuiesc 4 tineri și 2 tinere, dezinstituționalizați din casele internat Orhei și Hîncești. Tinerii și-au petrecut cea mai mare parte a vieții în instituții rezidențiale și au așteptat cu nerăbdare să aibă propria lor casă. Ei au venit acasă pe 30 septembrie 2015.

SONY DSC

În cadrul Serviciului, tinerii beneficiază de servicii de îngrijire specializată din partea unei echipe de suport, care îi ajută să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte propriul potenţial. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc. Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sunt implicaţi în asistarea lor.

„Acest serviciu de tip mixt este foarte important pentru tinerii cu dizabilități, pentru că ei au nevoie să învețe să comunice și să se cunoască. Experiența de viață presupune a învăța să comunicăm cu toții, indiferent de gen, vârstă, dizabilitate sau stare socială”, a declarat Dna Ecaterina Golovatîi, Specialist asistență și monitorizare servicii, Keystone Moldova.

Serviciul social Casă comunitară din Baimaclia a fost dezvoltat de către Consiliul raional Cantemir, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, din sursele financiare ale Consiliului raional Cantemir, Fundaţiei Soros-Moldova şi Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.