Serviciul de asistență telefonică pentru persoanele cu dizabilități Linia Fierbinte – 0 80 01 08 08

Dreptul la protecție împotriva exploatării, violenței și abuzului, dreptul la standarde adecvate de viață, dreptul la sănătate și dreptul la muncă – sunt cele mai încălcate drepturi ale persoanelor cu dizabilități în Moldova, conform rezultatelor raportului de activitate al Serviciului de Asistență Telefonică pentru persoanele cu dizabilități “Linia Fierbinte – 080010808” , creat și pilotat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Astăzi, 4 decembrie 2018, a fost organizată Masa rotundă „Consultarea proiectului Regulamentului și Standardelor minime de calitate și prezentarea rezultatelor pilotării Serviciului de Asistență Telefonică pentru persoanele cu dizabilități”. În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai autorităților publice, ai ONG-urilor și ai instituțiilor de stat din domeniu.

Participanții au discutat pe marginea rezultatelor pilotării Serviciului, au relevat importanța unui astfel de Serviciu pentru persoanele cu dizabilități, dar și au analizat proiectul Regulamentului și standardele minime de calitate pentru buna funcționare a Serviciului.

Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități “Linia Fierbinte – 080010808” a fost lansat în ianuarie 2017, ca serviciu de asistență pentru persoanele cu dizabilități care necesită protecție și informare. Scopul serviciului este asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora la informație, servicii de asistență juridică și consiliere psihologică.

Timp de aproape doi ani, consilierii serviciului de asistență telefonică Linia Fierbinte au recepționat 3014 apeluri, parvenite de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Rezultatele raportului arată că femeile sunt cele care telefonează mai frecvent. De asemenea, se constată un număr majoritar de apeluri din cadrul instituțiilor rezidențiale, în comparație cu apelurile parvenite din comunitate. În funcție de tipul de asistență acordat, cele mai multe persoane au telefonat în scop de a obține consiliere psihologică.

Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități “Linia Fierbinte – 080010808” a fost creat în cadrul proiectului ”Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic”, implementat de Asociația Keystone Moldova în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova și Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi și finanțat de Uniunea Europeană.