Seminarul de formare a reprezentanţilor mass-media în domeniul prevenirii și combaterii discriminării persoanelor cu dizabilități

Ce înseamnă dizabilitatea? Care este diferența dintre dizabilitatea intelectuală şi bolile mintale? Care sunt standardele profesionale privind relatarea informațiilor despre persoanele cu dizabilități? Acestea sunt doar unele dintre întrebările a căror răspunsuri au fost oferite în cadrul seminarului de formare a reprezentanților mass-media în domeniul prevenirii și combaterii discriminării persoanelor cu dizabilități, realizat de Keystone Moldova în perioada 3-4 mai 2018.

La seminar au participat 13 reprezentanţi ai mass-media din raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

Obiectivul atelierului din prima zi a fost de a prezenta o viziune generală a principiilor valorizării rolului social și de a dezvolta abilitățile jurnaliștilor în promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități. S-a accentuat ideea că devalorizarea nu înseamnă a desconsidera o persoană, ea este un rezultat al marginalizării și excluderii sociale.

Cea de-a doua zi a seminarului s-a axat pe reflectarea practicilor în utilizarea imaginilor foto și video ce prezintă persoanele cu dizabilități. Unele recomandări cu privire la relatarea informațiilor despre persoanele cu dizabilități se referă la: „Punem persoana înaintea dizabilității; Punem accent pe abilitățile persoanei; Nu generalizăm; Lasă persoanele cu dizabilități să vorbească pentru ele însele.”

Seminarul a fost încheiat prin activități practice în care participanții au discutat sugestii ale subiectelor pentru articole/știri despre persoanele cu dizabilități.

Am ținut să precizăm care au fost impresiile generale ale participanților:

Leonid Ardeleanu, Ștefan Vodă, administrează platforma socială „Cronica secolului XXI”
„În cadrul acestui seminar mi-a plăcut succesiunea materialului auditiv, textual și vizual și însăşi faptul că a fost realizat într-o manieră interactivă. Cred că seminarul a fost eficient, pentru că mi-am confirmat unele poziții pe care le aveam și am înțeles încă o dată că este importantă abordarea subiectului dintr-un punct de vedere pozitiv, obiectiv.”

Tatiana Sergheeva, Tiraspol, Jurnalist intependent>
„M-am ciocnit cu subiectele protecției sociale în cadrul activității mele de jurnalist și m-am bucurat că în cadrul acestui seminar am aflat lucruri utile cu privire la utilizarea corectă a termenilor, a felului în care reflectăm un subiect axat pe dizabilitate. Am primit la acest seminar recomandări practice pe care le voi putea aplica ulterior în activitatea mea.”

Petcoglo Reghina, Slobozia, reprezentant al organizației „Поможем Вместе”>
„Seminarul a fost util, mi-a plăcut subiectul despre valorizarea rolului social, a fost util pentru mine să primesc recomandări cu privire la soluții reale prin care opinia socială poate fi direcționată către aprecierea justă a persoanelor cu dizabilități. Am înțeles că mă regăsesc mai mult în jurnalismul social, de asta cred că pentru mine, participarea la acest seminar a fost utilă într-un mod aparte.”

Seminarul a fost organizat în cadrul Proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Centrul de Reabilitare şi Consultanţă „OSORC”, finanțat de UE și cofinanțat de IM Swedish Development Partner.