Schimb de experiență pentru a preveni opresiunea în instituțiile de învățământ

Date: 30.10.2020

– „Ne-a plăcut că am făcut schimb de spectacole și ne-am învățat unii pe alții”;
– „Ne-am făcut noi prieteni”;
– „Am preluat exemple și lucruri bune de la cealaltă trupă de teatru”;
– „Am învățat cuvinte noi, obiceiuri, tradiții…”;

– „Chiar dacă am participat voluntari de la 12 la 22 de ani – diferența de vârstă nu s-a simțit. Am fost toți egali”;
– „Gata – precis mergem împreună și la Fălești, și la Tudora! Să vizităm localitatea de unde e trupa cealaltă”.

(actorii „Alternativ” Fălești și Tudora)

În perioada 24 – 26 octombrie Keystone Moldova a organizat școala de toamnă „Schimb de experiență pentru a preveni opresiunea în instituțiile de învățământ”. Cu alte cuvinte – actorii „Alternativ” din Tudora, raionul Ștefan Vodă, și actorii „Alternativ” din Făleșt iau făcut schimb de experiență teatrală și de spectacole. Astfel, trupa de la Fălești a preluat spectacolul pentru prevenirea hărțuirii / bullying-ului, iar trupa de la Tudora – spectacolul pentru prevenirea discriminării persoanelor cu dizabilități.

– „A fost o școală de toamnă foarte reușită. Activitățile au fost conduse mai mult de către voluntarii însuși” – au remarcat trainerii. „Ne bucură faptul că au reușit să facă prezentări pe temele spectacolelor lor – discriminare, respectiv, hărțuire. Fără ca să le spunem noi, au făcut schimb de exerciții. Schimbul acesta de experiență a fost realizat nemijlocit de către voluntari. Totodată, este de remarcat faptul că în școala de toamnă și în spectacole participă voluntari din 4 trupe de teatru, create de-a lungul anilor. Avem voluntari „veterani”, care își transferă experiența lor celorlalți”.

Tinerii și copiii au fost deosebit de activi pe parcursul a trei zile de școală – și-au explicat reciproc temele spectacolelor, au făcut schimb de spectacole, și-au ales rolurile, au lucrat pe conceptele personajelor, stările teatrale. Și-au împărtășit experiențe și soluții pentru a diminua opresiunea.

Ce urmează? Actorii vor prezenta spectacolele „învățate” în localitatea lor. Totodată, „Alternativ” Fălești va realiza 3 spectacole de teatru forum cu scopul de a stopa discriminarea în raionul Fălești – pentru elevii claselor gimnaziale. „Alternativ” Tudora va prezenta 8 spectacole pentru a stopa hărțuirea / bullying-ul în raionul Ștefan Vodă –pentru elevii claselor gimnaziale și pentru părinți și pedagogi.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor de a crea un mediu incluziv în școală și comunitate” implementat de Keystone în cadrul Programului de Granturi 2020 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.