Prevenirea discriminării persoanelor cu dizabilități – în vizorul reprezentanților mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului

– Este incluziunea socială a tuturor persoanelor o realitate în țara noastră?
– Ar trebui să mai încurajăm discriminarea și indiferența?
– Cine sunt persoanele cu dizabilități și ce înseamnă să avem șanse egale?

Aceste teme au fost dezbătute în materialele jurnalistice realizate de reprezentanții mass-media din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Tiraspol și Slobozia, care au participat în cadrul unui concurs pentru reprezentanții mass-media, lansat cu suportul Uniunii Europene. Concursul, care s-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2018, aduce în vizor prevenirea și combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități pe ambele maluri ale Nistrului. Scopul concursului a fost de a încuraja reprezentanţii mass-media să documenteze, să elaboreze şi să publice/ difuzeze materiale de impact despre situația persoanelor cu dizabilități din raioanele menționate și să aducă în atenția publicului istoriile lor.

În cadrul concursului au participat zece reprezentanți mass-media, care au abordat în materialele lor teme care se referă la: mediul accesibil pentru persoanele cu dizabilități, incluziunea socială, abilitățile și reușitele persoanelor cu dizabilități, comunicarea cu și despre persoanele cu dizabilități, problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și care ar fi soluțiile pentru ele etc.

Participanții la concurs au fost premiați, după ce materialele lor au fost analizate de un juriu competent. Astfel, Premiul mare, în valoare de 900 Euro (brut) a fost câștigat de Alecsandr Kovalciuc din Tiraspol. Premiul I, în valoare de 700 Euro, a fost acordat Dnei Valentina Gornostali din raionul Ștefan Vodă. Ilie Gluh, Renata Lupăcescu, Marina Kireeva au fost decernați cu premiul II, în valoare de 500 Euro. Iar Valentina Kihaioglo, Nata Skurtul, Leonid Ardeleanu au fost decernați cu premiul III, în valoare de 300 Euro.

Concursul pentru reprezentanții mass-media s-a desfășurat în cadrul Proiectului: „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului”, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Asociaţia Obştească Centrul de Reabilitare şi Consultanţă „OSORC”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de IM Swedish Development Partner.