Keystone Moldova organizează un training inedit în teatru social

Keystone Moldova inițiază cel de-al V-lea sezon de teatru social, cu participarea trupei „Alternativ”, începînd cu data de 22 iunie, într-un hotel din Chișinău.
Cu această ocazie, Keystone Moldova organizează un training ce va dura cinci zile, la care vor participa voluntari și membri mai vechi ai echipei. În cadrul acestui training va fi creat spectacolul Teatru Forum (tehnică a Teatrului Social), cu scopul de a combate discriminarea persoanelor cu dizabilități în grădinițe. Astfel, non-actorii (actorii Teatrului Social) vor fi pregătiți prin utilizarea unor exerciții tipice de actorie, specifice teatrului social și exerciții de dicție. Se va pune accent pe improvizație și originalitate.

Spectacolul va fi prezentat părinților și educatorilor în cadrul a 15 instituții preșcolare din 12 raioane ale țării. Foarte interesant este faptul că publicul va putea interveni oricînd în timpul spectacolului, pentru a stopa sau preveni discriminarea pe scenă.
Intenția organizației este de a preveni discriminarea persoanelor cu dizabilități, iar prin întemeierea unei echipe de teatru și realizarea spectacolelor, aceasta tinde să scoată în evidență faptul că persoanele cu dizabilități au drepturi egale ca și ceilalți.
Echipa de teatru „Alternativ” activează de 3 ani și a jucat peste 80 de spectacole pentru copii, pedagogi și părinți, la care au participat 3800 copii, 500 pedagogi, 370 parinți.
***
Training-ul în Teatru Social se desfășoară în cadrul Proiectului „Pilotarea modelelor de educaţie incluzivă în instituţiile de învăţămînt preşcolar din Republica Moldova” implementat de Programul Educaţional „Pas cu Pas” şi Asociaţia Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă/Open Society Foundations în cadrul Programului Copilărie Timpurie/Early Childhood Program. Proiectul pune accentul pe asigurarea accesului copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în instituţiile de învăţămînt preşcolar.