Keystone Moldova lansează expoziția foto „Lumea, așa cum o văd Eu”

„Schimbarea începe de la fiecare din noi”; „Înainte să mă judeci, încearcă-mi papucii!”; „Nu suntem doar umbre, încercați să ne cunoașteți!” – acestea sunt câteva dintre mesajele tinerilor auto-reprezentanți, participanți în cadrul Expoziției foto „Lumea, așa cum o vă Eu”.

Astăzi, Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu Reprezentanța SOIR Moldova a lansat cea de-a VII-a ediție a expoziției anuale de fotografii „Lumea, așa cum o văd Eu”. Expoziția se desfășoară pe tot parcursul lunii decembrie în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”, din Chișinău.

Anul acesta, în cadrul expoziției au participat tineri din grupurile de auto-reprezentanți din cinci raioane ale țării: Fălești, Criuleni, Ungheni, Călărași și Orhei. Ei au realizat fotografiile conform tehnicii PhotoVoice, care presupune și elaborarea unui mesaj pentru fiecare poză, ce reflectă gândurile și ideile autorului. Cei 16 participanți au ales ei înșiși temele pentru fotografii și au reflectat o lume văzută din perspectiva lor – în care există bariere, dar persistă dorința de a comunica, de a învinge și de a depăși diferențele. Temele alese de participanți se referă la încălcarea și respectarea drepturilor omului, valori umane, lipsa accesibilității, incluziune socială etc.

„Expoziția este unul din instrumentele de participare publică a persoanelor cu dizabilități. Prin fotografiile lor, auto-reprezentanții spun ce gândesc, ce simt, ce este important pentru ei și ce ar trebui de făcut în comunitățile de unde provin pentru a produce o schimbare”, a declarat Natalia Cojocaru, coordonatoare de proiect, Keystone Moldova.

La inaugurarea expoziției au participat autorii fotografiilor, alături de membrii familiilor lor și persoane de suport. Tinerilor fotografi le-a fost înmânată câte o diplomă de participare. Ei au avut ocazia să comunice cu reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și vizitatori ai expoziției.

Expoziția foto „Lumea, așa cum o văd Eu” este realizată în cadrul Proiectului ”Implicare prin acțiuni de advocacy și auto-reprezentare”, implementat de Keystone Moldova, cu suportul Reprezentanței SOIR Moldova. Unul din obiectivele acestui proiect este crearea și consolidarea unei rețele naționale a auto-reprezentanţilor din toate regiunile țării.

###
Auto-reprezentanții sunt persoane cu dizabilități care învață să vorbească din numele lor, învață să-și cunoască drepturile și responsabilitățile, să facă propriile alegeri și să ia decizii care le afectează propriile vieți. Tinerele și tinerii auto-reprezentanți învață să stabilească parteneriate cu actorii comunitari din localitățile de unde provin, să identifice și să se implice în soluționarea problemelor comunitare care îi vizează, să promoveze și să revendice drepturile persoanelor cu dizabilități, să sensibilizeze opinia publică din Republica Moldova cu privire la persoanele cu dizabilități ca cetățeni cu drepturi egale.