Keystone Moldova este premiată la nivel internațional pentru practici inovative privind traiul independent

Keystone Moldova este premiată de către ZERO Project pentru două practici inovative în asigurarea dreptului la viață independentă a persoanelor cu dizabilități. Practicile sunt – Programul „Comunitate incluzivă – Moldova” și Teatrul Forum pentru stoparea discriminării în instituțiile de învățământ.

Practicile Keystone Moldova se numără printre 65 de practici premiate și 11 politici din 42 de țări, care contribuie la viața independentă și participarea politică a persoanelor cu dizabilități. În februarie, curent, Keystone Moldova urmează să participe și să prezinte aceste practici la Conferința ZERO Project 2019: „Trai independent și participare politică”, care va avea loc în Viena, Austria.

„Programul „Comunitate incluzivă – Moldova” este despre schimbarea vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale și distrugerea stereotipurilor privind drepturile de a locui în comunitate și de a avea o familie”, declară Parascovia Munteanu, Director Program Dezinstituționalizare și Dezvoltare Comunitară, Keystone Moldova. În cadrul Programului, în parteneriat cu autoritățile publice centrale și alte ONG-uri, copiii și adulții cu dizabilități din instituții rezidențiale au fost integrați în familii sau în servicii sociale comunitare. Keystone Moldova acordă suport autorităților locale în evaluarea situației copiilor și familiilor lor, cartografierea serviciilor existente în comunitate și dezvoltarea serviciilor noi în funcție de nevoile copiilor/ adulților dezinstituționalizați și integrarea lor în serviciile existente în comunitate: educaționale, medicale, sociale. Serviciile dezvoltate în cadrul acestui Program sunt: servicii de sprijin familial, locuință protejată, casă comunitară, servicii de asistență parentală profesionistă, plasament familial specializat, echipă mobile, respire, cadre didactice de sprijin, asistență personală etc. Aproximativ 2000 de persoane beneficiază anual de serviciile create în cadrul Programului. De asemenea, 2 625 de persoane cu dizabilități au fost instruite în auto-determinare, inclusiv 2000 de persoane care încă locuiesc în instituțiile rezidențiale.

„Noi degrabă terminăm școala și plecăm în lumea mare. Datorită Teatrului Forum, am învățat cum să ne comportăm în societate, cum să ne apărăm drepturile și cum să stopăm discriminarea”, a declarat un elev de clasa a 10-a după o sesiune de Teatru Forum. Activitățile de Teatru Forum au început în anul 2012, când a fost creată și trupa de Teatru „Alternativ”, cu suportul Keystone Moldova. În prezent, activează două trupe de teatru – la Chișinău și la Fălești; ele susțin spectacole cu scopul de stopa și preveni discriminarea persoanelor cu dizabilități în instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din Republica Moldova. „Alternativ” a susținut peste 150 de spectacole de Teatru Forum, cu participarea a peste 5000 de elevi, 700 pedagogi și 800 de părinți ai copiilor de școală și grădiniță. Printre rezultatele activităților de Teatru Forum se numără: reducerea nivelului de discriminare și de agresiune, creșterea nivelului de acceptare și suport pentru persoanele cu dizabilități, schimbarea mediului fizic în unul mai accesibil în instituțiile de învățământ, utilizarea tehnicilor Teatrului Forum de către cadrele didactice etc.

***
ZERO Project este o inițiativă care se axează pe drepturile persoanelor cu dizabilități la nivel global. Ea asigură o platformă unde sunt împărtășite cele mai eficiente și inovative soluții pentru problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilităţi. Obiectivul ZERO Project este de a oferi asistență în crearea unei lumi fără bariere. ZERO Project a adunat o rețea de peste 4000 de experți în dizabilitate din peste 170 de țări și împreună cu ei identifică și premiază cele mai inovative și eficiente Politici și Practici care îmbunătățesc viața persoanelor cu dizabilități. Apoi Politicile și Practicile sunt promovate la nivel internațional, inclusiv prin organizarea unei Conferințe unde participă diverse organizații din domeniul dizabilității.