Keystone Moldova a lansat Studiul sociologic: Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

Keystone Moldova a elaborat Studiul sociologic „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități” – cercetare care relevă schimbările produse în calitatea vieții persoanelor cu dizabilități în rezultatul implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Conform studiului, peste 60 la sută din persoanele cu dizabilități au venituri minime, care nu le ajung pentru hrană sau haine de primă necesitate. Două treimi din persoanele cu dizabilități se consideră izolate de restul comunității, și doar 13% din acestea sunt angajate oficial în câmpul muncii. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele studiului, care este atașat mai jos.

Rezultatele cercetării vor fi folosite la elaborarea recomandărilor practice pentru eficientizarea procesului de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova. Recomandările practice vor fi elaborate cu implicarea persoanelor cu dizabilități și experților în domeniu și vor fi înaintate Parlamentului, Guvernului, autorităților publice raionale și locale.

Studiul „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități” a fost elaborat de către Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova. Cercetarea de teren a fost efectuată de către compania sociologică CIVIS, pe un eșantion de 1206 de persoane cu dizabilități în vârstă de 18 ani și mai mult, dintre care 1107 locuiesc în comunități și 99 – în instituțiile rezidențiale și servicii de plasament.

View Studiu Incluziunea Sociala a Persoanelor cu Dizabilitati 2017.pdf