Incluziunea socială și financiară a femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova – subiect abordat la ședința Clinton Global Initiative

Rezultatele obținute de Keystone Moldova și Keystone Human Services în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități au fost relevate în cadrul ședinței plenare a Clinton Global Initiative, care se desfășoară în perioada 19-21 septembrie 2016 la New York, SUA. Tamara Andrieș, o tânără Auto-reprezentantă și Ludmila Jalbă, persoană de suport a grupului de Auto-reprezentanți din Fălești, au participat la eveniment și au susținut discursuri despre viața femeilor și a fetelor cu dizabilități în R. Moldova.

Invitația de a participa la eveniment a venit în urma unui angajament luat în 2013 de către Keystone Human Services în fața Clinton Global Initiative: „Dizabilitatea: Incluziunea Socială și Financiară a Femeilor și Fetelor”. Angajamentul presupune îmbunătățirea incluziunii sociale și financiare a femeilor și fetelor cu dizabilități în SUA și Europa de Est, inclusiv Republica Moldova.

”Datorită Keystone Human Services, prin angajamentul asumat față de Clinton Global Initiative, familia mea este un exemplu viu că viața în comunitate poate fi responsabilă social, viabilă financiar, practică și liberă. Este corect să faci acest lucru pentru persoanele cu dizabilități, familiile lor, și pentru comunități. După ani de pledoarie și eforturi comune, sunt mândră să vă comunic că legislația Moldovei tratează în măsură egală și cu demnitate toate persoanele, atât cu abilități, cât și cu dizabilități. Incluziunea socială se referă mai ales la femeile și tinerele, care încă suferă prea des de dubla discriminare”, a declarat Ludmila Jalbă, care este și părinte al unei fetițe cu dizabilități.

Tamara Andrieș a vorbit despre experiența ei de viață, ca tânără cu dizabilități, dar și ca Auto-reprezentantă, care învață să lupte pentru drepturile ei. „Eu învăț cum să-mi revendic dreptul la muncă. În prezent sunt în căutarea unui loc de muncă. Merg la reprezentanții autorităților publice și la angajatori, discut cu semenii care au reușit în acest sens. Visul meu este să fiu angajată și să nu depind totalmente de familia mea. Visez să-mi pot ajuta părinții exact așa cum o fac și ei pentru mine. Vreau ca oamenii sa înțeleagă că și persoanele cu dizabilități au abilități, că suntem parte a societății, și avem aceleași drepturi ca ceilalți”, a concluzionat tânăra.

Vă invităm să le urmăriți discursurile aici:
https://livestream.com/CGI/AnnualMeeting/videos/136286622 (min. 52)

###
Fondată în 2005 de către președintele Bill Clinton, Clinton Global Initiative, o inițiativă a Clinton Foundation, întrunește lideri mondiali pentru a crea și implementa soluții inovative pentru cele mai stringente provocări ale lumii.
https://www.clintonfoundation.org/clinton-global-initiative