În raionul Nisporeni a fost lansat Serviciul social Casă comunitară

Astăzi, în rnul Nisporeni, a fost lansat Serviciul social pentru persoanele cu dizabilităţi – Casă comunitară. Serviciul a fost creat de către Consiliul Raional Nisporeni în parteneriat cu Keystone Moldova cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. Serviciul „Casă comunitară” este amplasat în or. Nisporeni şi a fost instituit de către autorităţile publice locale ca serviciu social în cadrul Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei. În această casă locuiesc şase persoane cu dizabilităţi care au fost dezinstituţionalizate din Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei.

„Casa comunitară este serviciul unde persoanele cu dizabilități beneficiază de suport și asistență individualizată calitativă. Pentru ei să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să-și facă un ceai și să-l servească atunci când doresc, să fie vizitați de prieteni și colegi de școală, să învețe lucruri noi în toată ziua; înseamnă confortul și căldura unei case”, a declarat Nelea Panfil, Specialist asistență și monitorizare servicii Keystone Moldova. De când sunt acasă, persoanele dezinstituționalizate au început să zâmbească mai des, au învățat să comunice, să relaționeze. Unul dintre ei chiar frecventează școala din comunitate.

Locatarii casei beneficiază de servicii de îngrijire specializate din partea unei echipe de suport, care îi ajută să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte propriul potenţial. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc. Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sunt implicaţi în asistarea lor.

Serviciul social Casă comunitară din or. Nisporeni este actualmente finanțat din bugetul Consiliului raional Nisporeni. Serviciul a fost dezvoltat de către Consiliul raional Nisporeni în parteneriat Asociația Keystone Moldova, din sursele financiare ale Consiliul raional Nisporeni, Fundaţiei Soros-Moldova şi Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.