Expoziția foto „Lumea, așa cum o văd Eu” a ajuns la a VIII-a ediție

„Este foarte important ca persoanele cu dizabilități să-și ceară drepturile, să-și prezinte problemele cu care se confruntă în societate. Nimeni nu știe mai bine decât noi care ne sunt problemele și cum ar putea să fie soluționate. A fi Auto-reprezentant pentru mine este o adevărată valoare, asta mă ajută să depășesc barierele, să sparg stereotipurile din societate. Vrem să demonstrăm lumii că dizabilitatea nu este contagioasă, vrem să fim tratați cu demnitate, așa cum merită orice om. Dorim să fim parte a comunității, să nu rămânem în umbra ei!” – Tamara Andrieș, Auto-reprezentant, Fălești.

Astăzi, Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu grupurile de Auto-reprezentanți din șase raioane a lansat cea de-a VIII-a ediție a expoziției anuale de fotografii „Lumea, așa cum o văd Eu”. Expoziția se desfășoară în perioada 02 – 18 decembrie, în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

„Ce înseamnă să fii Auto-reprezentant?” – aceasta este tema reflectată în fotografiile expuse anul acesta. În cadrul expoziției participă 26 de tineri Auto-reprezentanți, persoane cu dizabilități, din raioanele Fălești, Criuleni, Ungheni, Călărași, Orhei și Taraclia. Ei au realizat pozele conform tehnicii PhotoVoice, care presupune și elaborarea unui mesaj pentru fiecare poză, ce reflectă gândurile și ideile autorului.

„Vreau să trăiesc într-o comunitate unde pot să mă deplasez independent!”, „Auto-reprezentanții au ceva de spus”, „Dacă vorbim cu autoritățile publice locale, putem să ne rezolvăm mai repede problemele”; „Vocea îți este auzită atunci când vorbești tu, și nu atunci când vorbesc alții despre tine”, „Auto-reprezentant înseamnă să crezi în vise” – acestea sunt câteva dintre mesajele pe care Auto-reprezentanții vor să le transmită societății. Toate pozele din cadrul expoziției se referă la faptul că persoanele cu dizabilități sunt parte a comunității și își doresc o societate incluzivă.

La inaugurarea expoziției au participat Auto-reprezentanții și persoane de suport ale grupurilor de Auto-reprezentanți. Tinerilor fotografi le-a fost înmânată câte o diplomă de participare. Ei au avut ocazia să comunice cu reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și vizitatori ai expoziției.

Expoziția foto „Lumea, așa cum o văd Eu” este organizată de Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și cu grupurile de Auto-reprezentanți din Fălești, Criuleni, Ungheni, Călărași, Taraclia și Peresecina, cu suportul oferit de „AO Reprezentanța IM Swedish Development Partner” și Uniunea Europeană.