Diana își promovează drepturile la Conferința Statelor Părți la Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități

– Ce-i, Dna Parascovia? Retrăiți pentru Conferința din Statele Unite?

– Îmi fac griji pentru prezentarea noastră, Diana.

– Ei… Dacă vă faceți griji – mai repetați prezentarea. Că eu nu retrăiesc!” (Notă: Diana a susținut câteva prezentări în română, iar Parascovia a tradus în limba engleză ce spunea Diana).

În luna iunie 2019 Diana a participat la a 12 Sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (New York), iar apoi și la June Summit (Harrisburg), alături de reprezentanții Keystone Moldova – Ludmila Malcoci și Parascovia Munteanu.
Diana a susținut trei prezentări în fața a zeci de oameni și a făcut cunoștință cu mulți „oameni buni”, spune ea, adică oameni care întreprind acțiuni concrete pentru a realiza incluziunea socială a tuturor persoanelor.

***
12 iunie. Sesiunea „Persoanele cu dizabilități intelectuale și instituțiile: experiențe trăite și posibilitățile de dezinstituționalizare”. Diana a vorbit despre viața ei în instituție și experiențele pe care le-a trăit în comunitate. „Persoanele cu dizabilități din internate nu cunosc ce înseamnă drepturi și ce înseamnă viață în comunitate. Amintirile mele din internat sunt despre frică, bătaie, discriminare, cuvinte urate, obijduire… În comunitate sunt stăpână pe viața mea. Aici sunt tratată cu respect și demnitate. Sunt liberă să ies unde vreau eu. În comunitate am învățat să fiu bucătar, știu cum să fac mâncare și să aranjez masa. Sunt angajată la grădiniță și primesc salariu pentru munca mea. Am mulți cunoscuți și prieteni.”

13 iunie. Sesiunea „Include-mă; incluziunea socială și sănătatea – o realitate pentru noi toți” / „Just include me; making social inclusion and good health a reality for all of us”. Diana a susținut o prezentare despre dreptul persoanelor cu dizabilități la sănătate. „Incluziunea socială pentru mine înseamnă participare și acces la servicii în comunitate. Mai mult de 10 ani eu am folosit serviciile de sănătate numai în internat. Acum am înțeles că persoanele cu dizabilități din internate nu sunt informate despre dreptul lor la sănătate, nu cunosc de ce trebuie să bea medicamente și nu pot să aleagă. Ele nu au un plan individual de sănătate. Pentru a promova incluziunea socială și sănătatea persoanelor cu dizabilități intelectuale, noi, Auto-reprezentanții, putem ajuta statul prin campanii de informare și istoriile noastre personale. Împreună cu societatea civilă putem promova dreptul la sănătate sexuală și reproductivă, dreptul la familie și dreptul de a avea copii.”

17 iunieJune Summit, Speaking up for yourself and others / Vorbește pentru tine și alții. Auto-reprezentanți din întreaga lume, alături de Diana, și-au împărtășit experiențele și acțiunile de Advocacy. „De când trăiesc în comunitate, eu nu mă gândesc numai la mine. Mă gândesc și la alte 2000 persoane cu dizabilități care au rămas în internate. Eu vreau să le schimb viața lor. Noi, grupul de Auto-reprezentanți, putem să ajutăm persoanele cu dizabilități din internate să-și cunoască drepturile și să le spunem cum este viața în comunitate. Noi putem discuta cu oamenii din comunitate, să-și schimbe părerea despre persoanele cu dizabilități; să nu le fie frică de noi, suntem și noi oameni și avem drepturi egale.”

– Diana, ce ți-a plăcut cel mai mult în SUA?
– Mi-a plăcut că după fiecare prezentare foarte mulți oameni se apropiau de mine și îmi spuneau că sunt o persoană puternică, că le-a plăcut tare mult curajul și mesajul meu. Am avut multe îmbrățișări de la persoane din diferite țări și cuvinte de încurajare.
În timpul liber am putut să văd cum arată New Yorkul. Mi-au plăcut clădirile mari și frumoase, numai că e prea gălăgios și prea aglomerat.
În Harrisburg/ Pennsylvania mi-a plăcut mai mult. Este un oraș foarte curat și liniștit, sunt multe poduri frumoase, deoarece prin oraș trece un râu. Nu voi uita niciodată călătoria cu vaporul pe râu care mi-a oferit-o Charles Hooker, președintele Keystone Human Services.

***
Diana este o tânără cu dizabilități, care locuiește în Casa Comunitara Cantemir.
De la vârsta de 12 ani și până la 25 de ani, Diana a trăit în instituție. Nu a mers la școală și nu a învățat vreo profesie.
Din 2015, Diana trăiește în comunitate. A învățat cum să comunice cu semenii și să-și facă prieteni. A învățat profesia de bucătar auxiliar. A învățat să-și ceară drepturile în calitate de Auto-reprezentant. Iar acum lucrează la grădiniță. Spune că îi place tare mult.
Și mai are un vis mare – visează să aibă casa ei și propria ei familie.