Cum este un voluntar exemplu?

„Un voluntar exemplu este un voluntar care ajută pe un copil să-și facă temele, ajută oamenii care sunt bătrâni și n-au putere să facă multe lucruri sau să se deplaseze” (Cristina, Centrul Comunitar VIS)

Ieri, Gheorghe Huștiuc, unul dintre copiii care frecventează Centrul Comunitar VIS a fost premiat în cadrul concursului de desen „Voluntar exemplu”, organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri cu dizabilități fizice. Desenul lui s-a învrednicit de titlul „Cel mai colorat desen”, iar Gheorghe a primit și o diplomă și un set de rechizite. „Tare mi-a plăcut să particip la concurs. Nu mi-a fost greu deloc să desenez. Eu singur m-am gândit cum să desenez un voluntar. Voluntarul este cel care sare în ajutor și nu ia bani pentru asta”, a declarat Gheorghe, hotărât că mai vrea să participe la asemenea concursuri.

La concursul „Voluntar exemplu” au participat copii și tineri din 10 organizații – centre comunitare ale Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului și ONG-uri cu profil social, care și-au folosit din plin imaginația pentru a crea portretul unui asemenea voluntar. Din cadrul Centrului Comunitar VIS la acest concurs au participat 22 de copii. „Copiii s-au mobilizat foarte repede. Ei sunt dornici de a participa la concursuri. Au încercat fiecare să înțeleagă noțiunea de voluntar și cum ar trebui să arate un voluntar exemplu. Am reprezentat și echipamentul voluntarului, n-am uitat nici de chipiu, nici de ecuson. Ne-am pregătit timp de o săptămână pentru acest concurs”, a spus Veronica Țurcan, Asistent social în cadrul Centrului Comunitar VIS.

Festivitatea de premiere a fost organizată în cadrul acțiunii sociale „Fii Activ – Fii Voluntar”, unde au fost invitate toate organizațiile participante la concurs. Reprezentanți ai Centrului Comunitar VIS au fost 10 copii care au dansat, au cântat, și-au spus părerea despre voluntariat și s-au distrat la atelierele organizate: desen cu cretă, joc cu parașuta, baschet, jocuri de masă, face painting etc. „Scopul acestei activități a fost să încurajăm voluntariatul și să le dăm de înțeles părinților, copiilor și tinerilor cu dizabilități care este rolul voluntarului. El le face dispoziție bună, se joacă împreună cu ei, discută. Asta poate este un lucru simplu și banal pentru alții, dare un lucru foarte necesar pentru fiecare persoană, la fel pentru copiii și tinerii cu dizabilități”, a menționat Oleasea Covalscaia, Pedagog organizator și Coordonator de voluntari în cadrul Centrului Comunitar pentru Copii și Tineri cu dizabilități fizice.

Evenimentul face parte din șirul de activități organizate în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului „Hai în gașca voluntarilor!”, ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediție.

Centrul comunitar „VIS” a fost fondat în anul 2006 de către Keystone Moldova și este susținut financiar de către Keystone Human Services International.