ro
ro

Cu sprijinul Uniunii Europene 35 de organizații ale societății civile și autorități publice din Moldova își consolidează capacitățile în domeniul eficienței energetice

Cu sprijinul Uniunii Europene 35 de organizații ale societății civile și autorități publice din Moldova își consolidează capacitățile în domeniul eficienței energetice

Keystone Moldova a desfășurat cu succes cel de-al doilea atelier (13 – 15 mai 2025) în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru eficiență energetică în servicii sociale” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu I.P. Keystone Moldova și A.O. Fondul de Inovații Sociale din Moldova.

La atelier au participat 12 reprezentanți ai organizațiilor societății civile beneficiare de granturi, împreună cu 9 reprezentanți ai autorităților publice locale. Scopul instruirii a fost pregătirea acestora pentru a răspunde provocărilor legate de implementarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local.

Marcela Dilion, Directoare de proiect, I.P. Keystone Moldova a subliniat: „În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova sunt susținute autoritățile publice locale din 35 comunități ca să își elaboreze planuri locale integrate privind energia şi clima. Datorită programului de formare implementat de I.P. Keystone Moldova, comunitățile din țară vor fi mai bine pregătite să atragă și să gestioneze resurse financiare din partea donatorilor și partenerilor de dezvoltare pentru implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice, inclusiv implementarea măsurilor de eficiență energetică  în cadrul serviciilor sociale”.

Un plan de acțiuni este bine dezvoltat numai dacă părțile implicate posedă cunoștințe necesare în domeniul relevant. Astfel, atelierele de lucru organizate pentru dezvoltarea competențelor OSC-urilor și a reprezentanților autorităților publice reprezintă o platformă necesară și echilibrată pentru dezvoltarea cunoștințelor în domeniul eficienței energetice, cunoașterea țintelor asumate de Guvern în realizarea Planului național integrat privind  energia și clima și identificarea măsurilor și politicilor, care pot fi implementate la nivel local. Capacitățile dezvoltate în cadrul atelierelor de instruire vor constitui un suport esențial pentru participanți în exercițiul ulterior de dezvoltare a planurilor locale integrate privind energia și clima.” – a menționat Mihai Tîrşu, consultant național în eficiență energetică.

Sesiunile de formare au inclus studii de caz din domeniul eficienței energetice, fiind explicate formulele de calcul utilizate pentru estimarea impactului potențial al diverselor măsuri de eficiență energetică. Totodată, participanții au învățat cum să identifice clădirile publice prioritare pentru aplicarea acestor măsuri, acestea urmând a fi incluse în planurile locale integrate privind energia și clima.

Participanții au manifestat un interes activ față de tematicile discutate, adresând întrebări specialiștilor pentru a înțelege mai bine procesele și resursele necesare implementării măsurilor de eficiență energetică în comunitățile lor.

Participarea la acest atelier este o oportunitate în contextul implementării de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (organizație beneficiară de grant)) a proiectului „Creșterea eficienței Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord și îmbunătățirea siguranței copiilor”. Eficiența energetică deja este un imperativ al timpului, în special în contextul nostru marcat de nenumărate crize energetice/financiare, climă instabilă, dar și al reformelor din sectorul social. Serviciile sociale pe nedrept sunt văzute de către unii doar ca un consumator de resurse, iar prin intermediul eficientizării energetice acestea servesc ca un exemplu de dezvoltare și responsabilitate socială pentru APL, comunitate și decidenți de la toate nivelele. Asemenea inițiative vor transforma sectorul social într-un model de bună practică” – a evidențiat Oleg Hîncu, Coordonator de proiect, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.

O instruire binevenită și aplicativă, cu o atmosferă deschisă și un dialog constructiv între participanți. Atelierul mi-a oferit atât claritate pe marginea cadrului normativ, cât și instrumente concrete pentru aplicarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local. Am apreciat în mod special informațiile privind cerințele minime în sectorul clădirilor și studiul de caz privind dimensionarea unui sistem fotovoltaic adaptat consumului propriu. A fost o experiență valoroasă, care contribuie direct la dezvoltarea mea profesională și la inițiativele durabile din comunitate.” – a relatat Vladislava Tcaci, Specialistă în comunicare, A. O. Asociația pentru Educație „Neoumanist”.

Sunt foarte satisfăcut de conținutul atelierului. Informația primită ne va ajuta la elaborarea Planului local integrat privind energia și clima, să contribuim la transformarea comunității în una mai eficientă energetic pentru îmbunătățirea calității vieții localnicilor. Urmează să studiem mai bine materialele informative și să ne îmbunătățim agenda de lucru.” – a afirmat Valeriu Mungiu, Specialist, Primăria s. Tănătari, r. Căușeni.

***

Atelierul este parte a Programului de formare, care are drept obiectiv consolidarea competențelor OSC-urilor și reprezentanților autorităților publice privind adoptarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local. Această activitate este organizată de I.P. Keystone Moldova în cadrul Proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în serviciile sociale”  finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, I.P. Keystone Moldova și A.O. FISM. Proiectul își propune să sprijine 35 organizații ale societății civile în aplicarea soluțiilor de eficiență energetică, prin oferirea de granturi de aproximativ 87.000 de euro pentru fiecare, precum și îmbunătățirea serviciilor sociale oferite celor peste 2000 de oameni și promovarea utilizării sustenabile a resurselor energetice în comunități.