Copiii din grupuri vulnerabile și persoanele cu dizabilități severe din șapte raioane ale țării vor beneficia de servicii sociale mai bune la domiciliu

Societatea civilă din Republica Moldova susține autoritățile publice locale în dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități și copii din grupuri vulnerabile. Astfel, cu suportul financiar al Uniunii Europene, au fost procurate șapte autovehicule pentru dezvoltarea serviciilor sociale în șapte raioane ale țării, în valoare de 75,500 Euro.

Cinci dintre cele șapte autovehicule au fost oferite asociațiilor obștești locale din Taraclia, Cantemir, Glodeni, Leova și Dondușeni care, în parteneriat cu autoritățile publice oferă asistență socială și suport la domiciliu copiilor și adulților cu dizabilități severe și familiilor lor, prin intermediul serviciului Echipă mobilă. Acesta cuprinde un complex de servicii specializate de îngrijire și suport prestate la domiciliu: de la asistență logopedică și diverse forme de terapii până la consiliere psihologică și informare privind drepturile și serviciile sociale disponibile.

”În raionul nostru locuiesc circa 2700 de copii și adulți cu dizabilități severe, adică 5% din populația totală a raionului. Până în prezent, serviciul Echipă mobilă nu a dispus de un mijloc propriu de transport. Mulți dintre beneficiarii Echipei mobile locuiesc în sate îndepărtate și izolate. Grație susținerii europene pe care am primit-o, personalul Echipei mobile va ajunge mai repede la un număr mai mare de persoane cu dizabilități, iar munca sa va fi mai eficientă’’, susține Natalia Dediu, director de proiect, Asociația Obștească ”Aachen Moldova”, raionul Cantemir.

Un autovehicul va ajunge la Telenești prin intermediul Fundației Creștine ”Titus” care, grație suportului oferit de Uniunea Europeană, va extinde serviciile centrului de zi ”Diamant” pentru copiii din grupuri vulnerabile.

De asemenea, un mijloc de transport a fost procurat pentru dezvoltarea serviciului ”Îngrijire Socială” din raionul Ungheni. În cadrul serviciului, persoane cu dizabilități severe intelectuale, psiho-sociale și locomotorii, persoane fără adăpost, precum și persoane în etate care nu dispun de comodități acasă, sunt aduse cu microbuzul la un centru specializat.

”Beneficiarii serviciului ”Îngrijire Socială” fac parte din grupurile foarte vulnerabile, cu probleme severe de incluziune socială’’, menționează Andrei Chiorescu, director de proiect, Asociația Obștească „Alternative Sociale”, or. Ungheni. ,,Noi oferim servicii de bază pentru menținerea igienei personale: duș, freză, spălatul hainelor. Par lucruri elementare. Dar să știți că pentru unii oameni, mai ales cei în vârstă și singuri, este un ajutor extrem de valoros.”

Donația celor șapte autovehicule face parte din planul de acțiuni al proiectului european ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. În cadrul proiectului, 33 de organizații locale beneficiază de granturi pentru crearea și menținerea de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale, psiho-sociale și copiilor din grupuri vulnerabile. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

”Uniunea Europeană susține inițiativele societății civile din Republica Moldova de a crea, dezvolta și gestiona servicii sociale sustenabile pentru persoanele cu dizabilități. Urmărim cu deosebit interes progresele organizațiilor beneficiare ale proiectului și ne bucurăm pentru fiecare rezultat bun, pentru fiecare inițiativă reușită. Pentru mii de cetățeni ai Republicii Moldova, existența și durabilitatea acestor servicii înseamnă șanse în plus la o viață împlinită în comunitate. Mulțumim partenerilor de implementare, organizațiilor beneficiare și autorităților publice locale deoarece, împreună, reușim să asigurăm respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și copiilor din grupuri vulnerabile.”, a declarat Peter Michalko, Ambasador al Uniunii Europene la Chișinău.

”Accesibilitatea și mobilitatea sunt principii fundamentale pentru dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru organizațiile beneficiare ale proiectului, a folosi un autovehicul nu este nicidecum un lux, ci o necesitate curentă. Deplasându-se în teritoriu, specialiștii bat la multe uși, cunosc numeroase familii, ajută copii și adulți în procesul de recuperare și incluziune socială. Rămâne ca serviciile sociale dezvoltate în regiuni să aibă parte și în continuare de susținerea autorităților publice locale, pentru a se dezvolta sustenabil.”, a menționat Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova.

NOTĂ: ORGANIZAȚII PENTRU CARE AU FOST PROCURATE AUTOVEHICULE:

1. Asociația Obștească PRIMA, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Taraclia.
2. Asociația Obștească Parteneriatul Aachen-Moldova, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Cantemir.
3. Asociația Obștească Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu CASMED, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Glodeni.
4. Asociația pentru Asistență și Dezvoltare Armonie Plus, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Leova.
5. Asociația Obștească Zorile Nord, pentru dezvoltarea serviciului Echipă Mobilă în raionul Dondușeni.
6. Asociația Obștească Alternative Sociale, pentru dezvoltarea serviciului Îngrijire Socială, în r. Ungheni.
7. Fundația Creștină Titus, pentru extinderea serviciilor Centrului de Zi ”Diamant”, destinat copiilor din grupuri vulnerabile din raionul Telenești.