Cinci ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului implementează proiecte care susțin incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

Cu sprijinul Uniunii Europene, cinci ONG-uri locale de pe ambele maluri ale Nistrului și UTA Găgăuzia au început implementarea proiectelor care susțin incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Proiectele sunt câștigătoarele unui concurs de granturi mici acordat de Keystone Moldova, în cadrul proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului”.

ONG-urile câștigătoare își desfășoară activitățile în cinci regiuni, după cum urmează: AO „Change for a better life”, Căușeni; „Вдохновение”, Comrat; AO „Поможем вместе”, Tiraspol; AO „Generația Pro”, s. Olănești, r. Ștefan Vodă; Asociația familiilor persoanelor cu dizabilități, s. Caragaș, r. Slobozia. Proiectele vor fi implementate pe o perioadă de 6 – 7 luni și activitățile propuse în cadrul lor suplinesc eforturile depuse de Keystone Moldova în asigurarea incluziunii sociale a tuturor persoanelor.

Proiectele propuse de cele cinci ONG-uri au ca obiective de bază incluziunea socială a copiilor cu cerințe educaționale speciale și familiilor lor, orientarea profesională și ghidarea în carieră a tinerilor cu dizabilități, formarea abilităților și competențelor parentale ale părinților copiilor cu dizabilități, dezvoltarea rețelei de voluntariat în domeniul advocacy și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, consolidarea grupurilor de autoreprezentanţi. Printre activitățile care vor fi desfășurate se enumeră: ateliere de lucru cu părinții și ateliere creative cu copiii, activități de socializare, sporirea funcționalității Centrelor de resurse pentru educația incluzivă, terapie ocupațională, sensibilizarea actorilor comunitari în privința drepturilor persoanelor cu dizabilități, activități practice cu voluntarii, suport în angajarea în câmpul muncii etc.

Keystone Moldova le urează succese în toate activitățile și consideră că aceste proiecte vor contribui atât la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și crearea unei societăți incluzive, cât și la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” este finanţat de Uniunea Europeană, implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi şi Centrul de Reabilitare şi Consultanţă „OSORC”, şi co-finanţat de IM Swedish Development Partner.