„Alternativ” revine cu noi spectacole de Teatru Forum pentru a preveni bullying-ul

Date: 03.09.2020

„La noi în clasă este un copil dintr-o familie mai săracă. Avem câțiva colegi care permanent își bat joc de ea, îi spun cuvinte urâte, o poreclesc, aruncă diferite obiecte în ea… Colegii noștri nu vor să le spună adulților, ca ceilalți să nu se răzbune pe ei”.

– Pentru câți dintre noi această istorie este reală?

Hărțuirea / Bullying-ul e un termen care abia își face loc în școlile din Republica Moldova. Însă fenomenul se manifestă de mulți ani.

În luna august Keystone Moldova a mai creat o trupă de teatru „Alternativ”, la sudul Moldovei, în Tudora, r. Ștefan Vodă. Actorii din trupă sunt voluntari la Centrul Comunitar „Unitate”, fondat de Keystone Human Services International în 2003.
Trupa de teatru a fost creată în urma unui atelier creativ de Teatru Forum care a durat o săptămână. Timp de 7 zile, actorii au învățat ce este hărțuirea / bullying-ul, tipurile de hărțuire, ce este Teatrul celor Oprimați și care sunt tehnicile lui. Tinerii au lucrat cu diverse concepte: opresiune, excluziune, probleme sociale; și-au povestit propriile istorii de opresiune și hărțuire și le-au folosit ca punct de pornire pentru a realiza spectacolele. Și, bineînțeles, și-au dezvoltat abilitățile actoricești – au lucrat la dicție, improvizație, personaj, concesie și cooperare, relația dintre personaje.

La sfârșitul atelierului, actorii au creat două spectacole la tema – prevenirea / stoparea bullying-ului în școală; un spectacol a fost conceput pentru elevii din clasele de gimnaziu, și altul – pentru pedagogi și părinți. Spectacolele se bazează pe fapte reale și au spațiu de intervenție pentru spectatori, care vor ajuta actorii să găsească soluții pentru problema socială prezentată.

Iată câteva concluzii spuse de actori:
„- E greu să îți dai seama ce trebuie să faci în situațiile de hărțuire”;
„- Atunci când intră publicul în scenă, te blochezi foarte repede, trebuie să știi să improvizezi”;
„- Important este să știi când să cedezi în dialogul cu publicul și cum să îl ajuți să găsească soluții bune”.

Urmează opt sesiuni de Teatru Forum în școlile din raionul Ștefan Vodă, în care vor găsi împreună cu publicul soluții pentru a opri bullying-ul.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor de a crea un mediu incluziv în școală și comunitate” implementat de Keystone în cadrul Programului de Granturi 2020 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Notă: Keystone Moldova a creat trei trupe „Alternativ” – la Chișinău, Fălești și Tudora. „Alternativ” activează din 2012 și a susținut peste 150 de spectacole de Teatru Forum în instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din Moldova.