2000 de persoane cu deficiențe de auz au primit măști adaptate

Date: 27.10.2020

Datorită suportului Uniunii Europene, 2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, vor primi măști cu vizor, care să le asigure protecție pe timp de pandemie, dar și comunicarea fără bariere. Asociația Keystone Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de UE, a oferit astăzi măștile cu vizor reprezentanților „Asociației Surzilor din Republica Moldova” și „Asociației Copiilor Surzi din Republica Moldova”.

Măștile sunt special adaptate pentru a fi vizibilă mimica buzelor, lucru deosebit de important pentru comunicarea persoanelor cu deficiențe de auz. Ele vor fi distribuite copiilor și adulților, inclusiv pedagogilor din instituțiile de învățământ în care studiază persoane cu deficiențe de auz.

„Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru că susține incluziunea și participarea tuturor persoanelor. Din numele copiilor cu deficiente de auz, vă mulțumim că ne ajutați să fim mereu prezenți: să comunicăm, să ne implicăm, să oferim și să primim” – a menționat Veronica Căpătici, Director Executiv, Asociația Copiilor Surzi din Republica Moldova.

Măștile au fost achiziționate în cadrul proiectului „Siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituții în perioada pandemiei cu COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Keystone Moldova.

”Proiectul este susținut prin Mecanismul de urgență ale UE pentru țările Parteneriatului Estic și prevede adițional asigurarea cu echipament de protecție a persoanelor cu dizabilități și angajaților din șase instituții rezidențiale din Moldova: măști, mănuși, ochelari protectori, viziere, dezinfectant și încălțăminte de protecție”– a menționat Ludmila Malcoci, Director Executiv Keystone Moldova. În instituțiile rezidențiale vor fi desfășurate activități de informare despre măsurile de prevenire și măsurile individuale de protecție; vor fi instalate monitoare video și va fi derulată informație în limbaj ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități; va fi dezvoltată o politică internă de prevenire și control a infecțiilor și capacitați angajații în implementarea acesteia.