Keystone Moldova a demarat implementarea Programului de consolidare a competențelor a 35 de organizații ale societății civile (OSC) și autorităților publice în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și A.O. „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”.
„Una dintre prioritățile acestui proiect este realizarea unui program de formare privind consolidarea capacităților OSC-urilor și autorităților publice locale (APL) implicate în implementarea inițiativelor de eficiență energetică. În luna mai, Keystone Moldova a lansat prima etapă a acestui program, constând în realizarea a trei ateliere a câte trei zile cu genericul „Adoptarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local”. Scopul general al programului este de a consolida competențele OSC-urilor și ale APL-urilor în vederea aplicării măsurilor de eficiență energetică în comunitățile lor. La cea de-a doua etapă a programului de formare vor fi organizate ateliere la nivel local și o vizită de studiu într-o comunitate cu practici de succes în domeniul eficienței energetice ” – a relatat Marcela Dilion, Directoare de proiect, Keystone Moldova.
Programul de formare este facilitat de consultanții naționali Mihail Lupu și Mihai Tîrșu, și urmărește sprijinirea autorităților publice locale, în colaborare cu OSC-urile beneficiare de granturi, în procesul de elaborare a planurilor locale integrate pentru energie și climă.
Lansarea programului demarat cu mesajele de salut din partea echipei de implementare a proiectului: Daniela Leahu, Directoare de proiect, Fundația Soros Moldova; Marcela Dilion, Directoare de proiect, Keystone Moldova; Viorica Stîncă, Consultantă în dezvoltare comunitară, PR și comunicare; FISM; Manole Balan, Director adjunct al Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).
La primul atelier au participat 12 OSC-uri și reprezentanți ai 9 APL-uridin raioanele Rîșcani, Fălești, Florești, Briceni, Glodeni, Edineț, Bălți și Sîngerei.
Pe parcursul celor trei zile de instruire, participanții au discutat teme esențiale precum: cadrul legislativ privind eficiența energetică în Republica Moldova, principalele prevederi ale Planului Național Integrat privind Energie și Climă (PNIEC), cerințele minime pentru lucrările de eficiență energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul clădirilor. Atelierele au inclus și exerciții practice privind provocările și oportunitățile aplicării măsurilor de eficiență energetică și energii regenerabile la nivel local.
„Instruirile realizate în aceste trei zile, au fost axate pe implementarea principiilor generale privind dezvoltarea de către APL a planului local integrat privind energia și clima. Participanții au fost instruiți cum pot aplica masurile de eficiență energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie în diferite sectoare ale economiei naționale. La fel, a fost punctată importanța Planului National Integrat pentru Energie și Climă și aportul fiecărei autorități publice locale în atingerea țintelor stabilite la nivel național.” – a menționat Mihail Lupu, consultant național în eficiență energetică.
„Eficiența energetică este o prioritate strategică națională, cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor, competitivității economice și protejării mediului. Prin reducerea consumului de energie și utilizarea inteligentă a resurselor, autoritățile publice locale au un rol semnificativ în atingerea țintelor naționale și locale privind energia și clima.
Consider că, eficiența energetică începe la nivel local, în comunități. Acolo se văd rezultatele concrete: facturi mai mici, confort crescut și un mediu mai curat. Prin astfel de ateliere, punem bazele unui schimb de bune practici și soluții reale, adaptate contextului fiecărui raion/comunitate. Centrul Național pentru Energie Durabilă salută implicarea activă a OSC-urilor, autorităților publice locale, experților și partenerilor de dezvoltare, subliniind că doar prin colaborare putem accelera tranziția energetică. Totodată, în calitate de organism național dedicat promovării eficienței energetice, IP CNED va continua să susțină și să încurajeze inițiativele care contribuie la construirea unui viitor sustenabil, în care fiecare comunitate devine un partener activ în combaterea schimbărilor climatice și optimizarea consumului energetic.” – a punctat Alexandrina Berezdeanu, specialist principal, Secția analiză și raportare din cadrul IP Centrul Național pentru Energie Durabilă.
„Proiectele din domeniul eficienței energetice sunt relativ noi, de aceea există necesitatea de a obține cunoștițe și abilități în domeniu. Instruirea organizată de Keystone Moldova asigură oportunitatea de a ne iniția în aspecte legislative privind implementarea măsurilor de eficiență energetică, dar și a estima energoeficiența clădirilor, care vor fi renovate în cadrul proiectelor ce vor fi implementate.
În acest context, aș vrea să menționez studiile de caz, care au fost analizate, care ne vor ajuta să răspundem la provocările ce pot apărea, dar și la monitorizarea implementării masurilor de eficiență energetică. Nu mai puțin importantă a fost studierea cerințelor față de auditul energetic și planuriloelocale integrate privind, energia și clima, care vor fi o oportunitate pentru finanțările ulterioare.” – Natalia Guțu, Director-executiv A.O. Asociația Femeilor de Afceri din Sectorul Rural, or. Rîșcani
„Atelierul a fost peste așteptările noastre, oferindu-ne instrumente importante în consolidarea sustenabilității acțiunilor ce sunt întreprinse la nivel local. Toate exercițiile practice și studiile de caz, precum și aspectele teoretice prezentate de consultanții Keystone Moldova asigură oportunități spre inițierea în aspecte ce țin de legislația în domeniul eficienței energetice. Un moment important din cadrul atelierului a fost studierea cerințelor privind auditul energetic și elaborarea planurilor locale integrate pentru energie și climă, acesta reprezentând oportunități majore pentru finanțări ulterioare.
Sincere mulțumiri pentru acest atelier util, ce ne va ajuta să monitorizăm implementarea măsurilor de eficiență energetică, dar și să oferim răspuns provocărilor ce pot apărea pe parcurs.” – Ana-Maria Cebotari, Primăria comunei Balatina, raionul Glodeni
***
Atelierele sunt parte a Programului de formare, care are drept obiectiv consolidarea competențelor OSC-urilor și reprezentanților autorităților publice privind adoptarea măsurilor de eficiență energetică la nivel local în cadrul Proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în serviciile sociale” finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, I.P. Keystone Moldova și A.O. FISM. Proiectul își propune să sprijine 35 organizații ale societății civile în aplicarea soluțiilor de eficiență energetică, prin oferirea de granturi de aproximativ 87.000 de euro pentru fiecare, precum și îmbunătățirea serviciilor sociale oferite celor peste 2000 de oameni și promovarea utilizării sustenabile a resurselor energetice în comunități.