Date: 16 august, 2013

Zece părinți ai copiilor cu dizabilități și lucrători din serviciile sociale și-au perfecționat abilitățile de producere a genților și poșetelor din materiale reciclabile în cadrul unui atelier de lucru, care s-a desfășurat în perioada13 - 15 august, la Chișinău. Atelierul a fost organizat de Keystone Moldova în cadrul proiectului “Abilitarea economică”, cu sprijinul financiar al Mental Health Initiative / Open Society Foundation.

Timp de trei zile, participanții au beneficiat de asistența tînărului designer din Ungaria Piroska Gyetvai în perfecționarea tehnicii de producere a genților și poșetelor. Acestea sînt confecționate din materiale reciclabile - rebuturi de la ambalaje, pungi, pelicole colorate etc.Tehnica folosită la confecționarea genților și poșetelor a fost inventată de deținuții din Mexic, ulterior fiind preluată de entuziaști din Turcia, de unde a și ajuns în Moldova. Toți participanții la atelier au fost instruiți anterior cum să aplice această tehnică și activează în cadrul întreprinderii sociale creată de Keystone Moldova în 2012.

De asemenea, în cadrul atelierului au fost alese modelele de poșete care urmează să fie produse în continuare, elaborate standardele de producere ale modelelor selectate: dimensiuni, formă, culoare etc., identificate punctele potențiale de comercializare și clienții țintă. Produsele urmează să fie lansate pe piață în luna octombrie, anul curent.

Lucrătorii din serviciile sociale și părinții care au în îngrijire persoane cu dizabilități confecționează poșetele la domiciliu, fapt care permite minimizarea cheltuielilor administrative și de producție. Totodată, lucrul la domiciliu le permite să îngrijească de copiii sau adulții cu dizabilități, precum și să-i implice în producerea poșetelor. Prin intermediul acestei afaceri, Keystone Moldova oferă posibilitatea familiilor care au copii cu dizabilități și adulților cu dizabilități plasați în servicii sociale să obțină un venit.

Totodată, Keystone Moldova promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în cîmpul muncii prin dezvoltarea unor afaceri mici, care să le asigure locuri de muncă și un venit permanent pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor. Dezvoltarea afacerilor mici constituie un lucru important și pentru părinții copiilor cu dizabilități, care deseori sunt șomeri sau în căutarea unui loc de muncă.

Return to archive