Date: 1 iulie 2013


Ceremonia de sfințire a Casei comunitare din s. Hansca, r. Ialoveni a avut loc recent. Chiar dacă a coincis cu hramul localității, sfințirea Casei a fost primul în agenda evenimentelor organizate de Primărie în acea zi. Printre oaspeții prezenți s-au numărat reprezentanți ai primăriei Hansca, ai Consiliului raional Ialoveni, ai Asociației Keystone Moldova, politicieni, jurnaliști și locuitori ai satului.


Locatarii Casei comunitare și cei care au întîmpinat oaspeții, dăruindu-le flori confecționate chiar de ei, sunt șase băieți, care trăiesc împreună de un an de zile. S-au bucurat cel mai mult de prezența jurnaliștilor. „O să apărem la televizor și o să ne vadă rudele!” – a exclamat Andrei, unul dintre băieții care le-a acordat interviu. În timpul ceremoniei, conduse de trei preoți, au ascultat liniștiți, cu ochii mari și lumînări în mînă. Nu mai văzuseră așa ceva.

Casa comunitară este un serviciu social pentru persoanele cu dizabilități severe, care au nevoie de îngrijire și suport continuu. Cei 6 băieți care locuiesc în acest serviciu au fost dezinstituționalizați din Casa internat pentru copii (băieți) cu deficiențe mintale din Orhei.

„Casa comunitară este un serviciu social binevenit în localitate – mai întîi, pentru că sunt create condiții mai bune pentru persoanele cu dizabilități, decît cele care erau în Casa internat, și apoi, ne creează o imagine a comunității atît în țară, cît și în afara ei”, ne-a declarat dna Elena Moșneguțu, primarul satului Hansca. „Am fost vizitați de delegații din alte țări – Azerbaidjan, Olanda, Irlanda, Germania, care au dorit să vadă cum este implementat acest serviciu la noi în țară”, a menționat dumneaei.

Casa comunitară este un serviciu dezvoltat de Consiliul raional Ialoveni, însă Primăria Hansca se implică activ în implementarea serviciului: a oferit gratis terenul pentru casă, contribuie la alimentarea casei cu apă, repară porțiunea de drum unde este amplasată Casa comunitară. De asemenea, la fiecare sărbătoare – Crăciun, Paște, hram etc. sunt prezenți și reprezentanții Primăriei, care întotdeauna vin cu daruri pentru băieți. În prezent Serviciul social Casă comunitară este întreținut de Consiliul raional Ialoveni, care suportă costurile necesare pentru funcționare.

De un an, de cînd au fost plasați în Serviciu, băieții au făcut mari progrese: și-au dezvoltat abilități de autonomie, de comunicare, au învățat să trebăluiască prin curte, să facă curat în casă, unii dintre ei au suportat operații, pentru a se putea deplasa mai ușor pe propriile picioare. Au învățat să confecționeze bijuterii, flori, unii dintre ei știu să fotografieze, alții să ajute la pregătirea mîncării etc. De asemenea, băieții s-au împrietenit unii cu alții și le place mult să meargă la plimbare. Cel mai mult le-a plăcut să meargă în vizită la școală, unde au participat la sărbătoarea ultimului sunet, și în excursii în locurile pitorești ale comunității. Lumea din sat îi cunoaște și îi acceptă, iar copiii vecinilor își petrec timpul liber alături de ei.

Serviciul social Casă comunitară este constituit ca instituție publică de către Consiliul raional Ialoveni cu sprijinul Keystone Moldova, în cadrul Programului „Comunitate incluzivă – Moldova”, din sursele Fundațiilor pentru o Societate Deschisă / Inițiative în Sănătate Mintală și ale Fundației Soros-Moldova. Casa comunitară activează în baza Regulamentului – cadru şi a Standardelor de calitate elaborate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei cu suportul Keystone Moldova şi aprobate de Guvern în 2010.

Return to archive