Keystone Moldova oferă bune practici de implementare a educației incluzive
Date: 20 martie 2014



Proiectul „Acces egal la educație” a fost realizat în perioada octombrie 2010 – martie 2014 și a avut drept scop de a implementa un program pilot care vizează sporirea accesului egal la educație a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). Programul pilot a fost implementat în baza Metodologiei de implementare a educației incluzive care a fost elaborată de Keystone Moldova și aprobată de Ministerul Educației. Această metodologie presupune o abordare comprehensivă a procesului de incluziune școlară a copiilor cu CES, care include atît activități de creare a condițiilor necesare la nivel de școală (abordarea individualizată în funcție de nevoi, instruirea cadrelor didactice, adaptarea materialelor de curs etc.), cît și activități de schimbare a atitudinii comunității față de acești copii.
În rezultatul implementării acestui proiect, în fiecare școală pilot a fost creată Comisia Multidisciplinară Școlară care a evaluat nevoile educaționale ale copiilor cu CES și a asigurat incluziunea educațională a fiecărui copil. Ca urmare, 225 de copii cu CES au fost incluși în școlile din comunități cu Planuri Educaționale Individualizate. Totodată, Keystone Moldova a acordat suport Direcțiilor raionale de învățămînt în instruirea a 404 cadre didactice implicate în procesul de educație incluzivă și în selectarea și capacitarea a 30 de cadre didactice de sprijin care au acordat suport individualizat copiilor cu necesități speciale de învățare. În 15 școli au fost create Centre de Resurse în Educația Incluzivă, de serviciile cărora beneficiază 445 de copii cu CES și colegii lor. În vederea prevenirii și reducerii discriminării față de copiii cu dizabilități în toate școlile au fost introduse cursuri opționale pentru copiii din clasele primare despre educație, toleranță și acceptare și au fost organizate 70 de spectacole de teatru forum pentru elevi și pentru pedagogi și părinți.
Tamara Bejan, profesoară, Gimnaziul s. Neculăieuca, r. Orhei a declarat în cadrul conferinței: ”Datorită proiectului ”Acces egal la educație” a avut de cîștigat toată școala, toți elevii, toate cadrele didactice. Am obținut un Centru de resurse pentru educația incluzivă, un cadru didactic de sprijin în școală și multă-multă instruire. Iar Sergiu, care a venit la noi din casa internat din Orhei, dintr-un copil care avea nevoie de ajutor pentru ca să se îmbrăce, să se deplaseze, să mănînce, astăzi el este un elev de clasa a VI-a cu responsabilități, cu succese frumoase la învățătură, respectuos și cu o dragoste de viață foarte mare. În ciuda dizabilități pe care o are, muncește foarte mult, se deplasează cu ajutorul a două bastoane pentru că vrea foarte mult să meargă la școală, la magazine, cu prietenii...”
Rodica Mocanu, părinte al unui copil cu dizabilități, a venit și ea cu un îndemn: ”Vreau ca copiii nostri să nu fie discriminați și să fie incluși în societate. Fiecare copil poate fi de folos societății sale dacă este acceptat și susținut. Astăzi este ziua fericirii, mîine este ziua persoanelor cu sindromul DOWN. Fac un apel către voi – dacă aveți în preajmă un copil sau un adult cu sindromul DOWN, oferiți-i cîteva minute din timpul vostru.”.
Proiectul „Acces egal la educație” a fost implementat de către Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Programul Educațional ”Pas cu Pas”, autoritățile publice locale și administrațiile școlilor-pilot cu suportul financiar oferit de Open Society Foundations - Early Childhood Program și Mental Health Initiatives.
Join us on Facebook, Twitter, YouTube, and, Instagram or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Blogs