Premiul de Recunoaștere a Persoanelor de Suport Profesioniste, câștigat de managerul Locuinței protejate Fălești

Keystone Moldova are deosebita plăcere să o felicite pe Veronica Rotaru (manager Locuința protejată Fălești), care anul acesta a câștigat Premiul de Recunoaștere a Persoanelor de Suport Profesioniste, oferit de Rețeaua Americană de Resurse și Opțiuni Comunitare (ANCOR – American Network of Community Options and Resources).

Dragă Veronica, mulțumim pentru suport și implicare! Să aveți cât mai multe realizări frumoase în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități!

Mai jos puteți să citiți despre nominalizarea și premiul Veronicăi Rotaru:
”Veronica este persoană de suport profesionistă de trei ani și lucrează în Locuința protejată din Fălești, un serviciu de tip comunitar creat pentru 6 persoane cu dizabilități care au fost dezinstituționalizate din instituții rezidențiale mari. Este un loc provocator pentru orice persoană de suport. Nominalizată de Nicolae Ciocan, Veronica a câștigat premiul internațional de recunoaștere a persoanelor de suport profesioniste pentru anul 2017. Nicolae a nominalizat-o pe Veronica în baza succeselor pe care le-a obținut în incluziunea socială a unui tânăr.
Tânărul are 36 de ani, 33 dintre care i-a trăit în diverse instituții rezidențiale. Visul lui era să aibă un loc de muncă pentru a-și câștiga banii proprii. Veronica a făcut un mare efort pentru a stabili relații cu persoanele din comunitate și a reușit să-i găsească un loc de muncă potrivit. De asemenea, visul lui de o viață era să aibă o familie. Veronica i-a căutat familia, însă fără nici un rezultat.
Veronica a început să caute posibilități pentru a-i cumpăra o casă și a colaborat cu o fundație pentru a o cumpăra. „Cea mai mare provocare pentru Veronica a fost să-l pregătească pentru viața independentă și pentru asumarea responsabilităților de a fi într-o relație. El s-a logodit, vrea să se însoare și să aibă copii”, a spus Nicolae.
După trei ani de muncă, visul lui a devenit realitate – are propria casă. Apoi a fost angajat de o gospodărie comunală. Banii pe care îi câștigă îi folosește la renovarea casei. Veronica a început o campanie de strângere de fonduri în comunitate, la care participă 100 de persoane.
Datorită Veronicăi au fost organizate multe activități de voluntariat pentru a oferi suport la renovarea și mobilarea casei. Veronica este mândră de succesele obținute, deoarece „acest tânăr este prima persoană dintr-un serviciu de Locuință protejată care a ajuns să ducă un trai independent și să devină proprietar de casă”, a adăugat ea. Veronica a crezut în visul tânărului și l-a ajutat să și-l îndeplinească. Ea spune că cel mai greu lucru de depășit pentru ea a fost tentația de a face alegeri în locul persoanei, pentru că întotdeauna există o tendință de protecție. „Cea mai importantă lecție pentru mine este că încrederea trebuie învățată. Iar promisiunile sunt probabil condiția de bază pentru a construi încrederea”, a spus Veronica.”
https://www.nationaladvocacycampaign.org/sites/default/files/news/recognizingexcellence_2017compressed.pdf

***
Rețeaua americană de Resurse și Opțiuni Comunitare este o asociație națională, ce reprezintă mai mult de 1 200 de prestatori privați. Prestatorii privați acordă servicii de suport pentru traiul în comunitate și angajare în câmpul muncii pentru peste 800 000 de persoane cu dizabilități. ANCOR pledează pentru rolul crucial pe care prestatorii privați îl joacă în susținerea și îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități și familiilor lor.
Din 2007, ANCOR apreciază munca persoanelor de suport profesioniste și acordă Premiul de Recunoaștere a Persoanelor de Suport Profesioniste pentru munca exemplară în promovarea incluziunii în comunitate și participare deplină la viața comunității a multor persoane cu dizabilități intelectuale, de dezvoltare ș.a.
Premiul de recunoaștere a persoanelor de suport profesioniste este oferit de ANCOR celor ce întruchipează valorile Campaniei Naționale de Advocacy ANCOR. Persoanele nominalizate sunt evaluate în conformitate cu succesele obținute în oferirea de suport persoanelor cu dizabilități în construirea rețelelor sociale și implicare în participare comunitară și capacitatea de a pleda pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
www.ancor.org