Oportunități sporite de angajare la nivel local și acces la creșe pentru părinții vulnerabili
Perioada: 2 aprilie 2025 – 31 decembrie 2027
Buget: 492,023 EURO
Finanțatori: Uniunea Europeană
Proiectul este co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO „Expert Grup”.
Scopul proiectului este de a susține organizațiile societății civile să se implice ca actori locali de dezvoltare ai comunităților incluzive pentru părinții vulnerabili din Moldova.
Obiectivele proiectului:
- Stabilirea parteneriatelor durabile între factorii de decizie politică, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, organizațiile societății civile, sectorul privat și autoritățile publice locale, în scopul dezvoltării și implementării măsurilor bazate pe dovezi și impact pentru angajarea părinților vulnerabili în 10 raioane țintă.
- Îmbunătățirea accesului la servicii de îngrijire a copiilor, care sunt disponibile și sustenabile pentru părinții vulnerabili în 10 raioane țintă.
Beneficiari finali:
Familiile vulnerabile (părinți/tutori legali) din 10 raioane ale Republicii Moldova selectate pe baza analizei statistice pe profilul teritorial și a cartografierii în 10 raioane țintă pentru implementarea proiectului.
Activități:
- Elaborarea unui curriculum, inclusiv materiale de suport pentru subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, despre cum să identifice și să lucreze cu următoarele grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilități, grupuri etnice minoritare (de exemplu, romi), tineri NEET.
- Implementarea unui program de dezvoltare a capacităților pentru personalul subdiviziunilor teritoriale ale ANOFM și asigurarea mentoratului în aplicarea metodologiilor de lucru cu părinții vulnerabili și marginalizați.
- Organizarea atelierelor pentru dezvoltarea propunerilor de proiect pentru OSC-urile selectate în prima fază a competiției de granturi.
- Elaborarea unui studiu privind tipurile de creșe și a unui ghid privind crearea și asigurarea sustenabilității serviciilor de creșă.
- Desfășurarea unui program de consolidare a capacităților privind parentalitatea pozitivă pentru părinții din grupurile vulnerabile, OSC-urile și APL-urile implicate în proiect.
- Oferirea de asistență tehnică și mentorat OSC-urilor selectate pentru programul de granturi, pentru a dezvolta 24 de servicii de îngrijire a copiilor.