Traiul în comunitate

Pe data de 30 septembrie 2015, Casa Comunitară din s. Baimaclia, r. Cantemir și-a întâmpinat stăpânii – 4 tineri și 2 tinere cu dizabilități, care au petrecut mai mult de 20 de ani în instituțiile rezidențiale.

Până la venirea tinerilor, Casa a fost pregătită și dotată pentru a le oferi suportul necesar. În casă au fost create condițiile de trai care corespund standardelor de calitate. Deoarece trei dintre tineri sunt utilizatori de scaune rulante, a fost amenajat cu grijă spațiul din casă, astfel încât acesta să fie accesibil pentru toți.

Echipa de angajați a casei a întâmpinat tinerii cu multă căldură, dar și cu îngrijorare: „Le-am oferit căldură, pentru că de aceasta are nevoie fiecare dintre noi. Însă am fost și îngrijorați; ne gândeam dacă vom reuși să facem față acestei provocări – de a le oferi suportul necesar fiecăruia.”

Acum, după jumătate de an, angajații afirmă că fiecare zi petrecută în Casă a fost o lecție de viață: „Este ceva deosebit când te înveți să observi micile progrese, care îți umplu inima cu bucurie.”
De când sunt acasă, fiecare dintre tineri a înregistrat progrese: să mânuiască aspiratorul, să taie cu foarfeca, să curețe cartofi, să spună mai multe cuvinte, să zâmbească, să rostească numele angajaților. Aici, în casă, au învățat că au un nume (în primele zile reacționau doar la numele de familie – așa au fost deprinși în instituție). Acum Edic, Carina, Diana, Dima, Ilie și Sașa reacționează la numele lor!

Tinerii se bucură mult atunci când au vizitatori. Tot mai des vin în vizită voluntari și, împreună, confecționează diferite lucruri utile. Și câtă satisfacție se poate citi pe fețele tinerilor, atunci când le reușește ceva nou! Astfel, și voluntarii au realizat că fiecare dintre acești băieți și fete este valoros în felul său.

„Așteptăm să se încălzească afară, ca să petreacă cât mai mult timp la aer. Îi așteaptă lucrul în grădină, vrem să vadă cum cresc și se dezvoltă plantele. Noi dorim ca locatarii Casei Comunitare să se simtă membri deplini ai comunității, iar acesta înseamnă să-i ajutăm să ajungă la frizerie, magazin, teren, Centru Medicilor de familie – să-și cunoască întreaga comunitate”, a menționat Ecaterina Golovatîi, Manager de caz, Keystone Moldova.

Casa comunitară din Cantemir este unică – este prima Casă de tip mixt din Moldova, în care locuiesc și băieți și fete. Acest lucru este important în primul rând pentru tinerii cu dizabilități, care au crescut în instituții rezidențiale doar pentru băieți sau doar pentru fete. Ei au nevoie să învețe să comunice cu persoanele de sex opus – această deprindere îi va ajuta la integrarea în comunitate.

Serviciul social Casă comunitară din Baimaclia a fost dezvoltat de către Consiliul raional Cantemir, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, din sursele financiare ale Consiliului raional Cantemir, Fundaţiei Soros-Moldova şi Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă.