Părinții persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova și județul Iași, România, sunt mai informați despre ghidarea în carieră și angajarea asistată

eu-logo-ro
moldova-logo-ro

Părinții persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova și județul Iași, România, sunt mai informați despre ghidarea în carieră și angajarea asistată

Părinții persoanelor cu dizabilități din Republica Părinții persoanelor cu dizabilități din Republica

Am înțeles că e POSIBIL! Copiii noștri pe viitor pot fi încadrați în câmpul muncii, doar că trebuie să fie ghidați corespunzător. Cel mai important e să nu fie izolați!

Keystone Moldova și Fundația „Alături de Voi” România au organizat 3 ateliere de informare privind rolul părinților în asigurarea ghidării în carieră pentru persoanele cu dizabilităţi. Seminarele, organizate pe ambele maluri ale râului Prut, au întrunit 47 de părinți care au copii cu dizabilități și care au aflat ce rol au în planificarea și alegerea carierei copiilor lor.

Părinții nu sunt informați. Nu știu ce drepturi au, unde se pot adresa. Nu cunosc oportunitățile pe care le are un copil cu dizabilitate.” Părinții au aflat și discutat despre aspectele legislative privind consilierea și ghidarea în carieră a persoanelor cu dizabilități; resursele umane și instituțiile implicate în procesul de consiliere și ghidare în carieră: „Nu știam această informație. Credeam că în R. Moldova nu se face nimic pentru persoanele cu dizabilități.”

În urma activităților, părinții au învățat cum pot ei să promoveze consilierea și ghidarea în carieră a persoanelor cu dizabilități. Au discutat despre angajarea asistată și unii dintre ei chiar au plecat de la seminar cu anumite idei despre posibile locuri de muncă.

Am înțeles cum pot îndruma copilul spre o viață mai independentă. Ca părinți, noi trebuie să-i ajutăm să-și descopere talentele sau abilitățile. De la o vârstă fragedă trebuie să le dezvoltăm abilități care i-ar ajuta mai târziu să se angajeze în câmpul muncii.” Părinții au menționat că această activitatea le-a dat speranță spre un viitor mai bun pentru copiii lor, un viitor în care e posibilă încadrarea în câmpul muncii.

Părinții au apreciat că s-au întâlnit și au putut discuta, au făcut schimb de experiență, au aflat lucruri noi unul de la celălalt. Ei au înțeles că pot crește șansele de incluziune socială a copilului lor: „Noi, părinții, până acum am lucrat fiecare pe cont propriu. Atâta timp cât încercăm să rezolvăm unele probleme singuri, nu vom fi auziți. Ar fi bine să ne adunăm mai mulți, să devenim o forță. Atunci lucrurile se vor schimba – și în legislație, și la nivel de atitudini, și la nivel de incluziune socială.

Activitatea are loc în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România,  finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

keystone-logo
adv-logo