„O să revenim!” – la Palanca funcționează un cort pentru mamele și copiii refugiați

  • Мама, а можно взять эту тетю с нами? /  Mamă, putem s-o luăm pe această tanti cu noi?
  • Мама, эти тёти такие клёвые! / Mamă, doamnele din acest cort sunt atât de mișto!
  • Мы еще вернемся! /  O să revenim!
  • Copilul meu nu s-a jucat de vreo 3 săptămâni. Am stat adăpostiți în subsol și nu s-a putut juca…

copii refugiați care se joacă împreunăMamele și bunicile care trec vama Palanca împreună cu copiii sunt epuizate. După multe ore de drum, frig și foame, abia așteaptă să ajungă într-un adăpost cald și să mănânce ceva cald. Multe nu au nici lucrurile de primă necesitate pentru copii sau bebeluși.

În luna martie, IsraAID în parteneriat cu Keystone Moldova a instalat un cort pentru mame și copii în apropiere de vama Palanca. Cortul este destul de spațios, are multe jucării, hăinuțe, lucruri de primă necesitate pentru bebeluși etc. Cortul este încălzit și oferă un spațiu sigur de joacă pentru copii și un moment de respiro pentru părinți, care se arată recunoscători:

Vă mulțumim foarte mult! Ne-ați adăpostit, v-ați jucat cu copiii, ne-ați dat lucruri de primă necesitate și gustări pentru copii. Suntem foarte mulțumiți. Copiii au putut să se joace cu alți copii, să mai uite un pic de experiențele pe care le-am avut.”

copiii refugiați învațăCirca 377 de mame și bunici și 522 de copii s-au adăpostit aici în cort. „Mamele sunt mulțumite. Copiii sunt și mai mulțumiți. Nu mai vor să plece.” – spun angajații care oferă suport în cort. „Pentru noi este important copiii să se simtă bine, în primul rând. Să mai uite de experiențele prin care au trecut.”

Cortul funcționează non stop. Opt persoane au fost angajate pentru ca să ofere suport mamelor și copiilor; ele lucrează în ture. Angajații au participat la două instruiri, facilitate de experți IsraAID, unde au învățat cum să acorde un prim ajutor psihologic, asistență psiho-socială în situații de urgență, protecția copilului în situații de risc.

„O să revenim!” – la Palanca funcționează un cort pentru mamele și copiii refugiați

Persoanele care oferă suport povestesc că în ultima perioadă vin tot mai mulți refugiați din localitățile care au fost direct în calea războiului:

Copiii sunt foarte speriați, părinții sunt în stare de șoc. Tresar la cel mai mic zgomot. Încercăm să-i ajutăm pe fiecare. Dacă este cazul, implicăm specialiștii psihologi, care se află aici, la vamă. Aici permanent sunt prezenți diverși specialiști de care ar putea fi nevoie – psihologi, medici etc.” 

Angajații spun că de obicei, mai mulți copii vin dimineața. Ei se joacă împreună cu semenii lor, în timp ce mamele lor își rezolvă problemele, mănâncă sau caută transport pentru următoarea destinație.